Fjernutløsere

 

Som det ligger i ordet. En fjernutløser er et produkt som gjør det mulig å ta bilder uten at man er borti kameraet.

 

Luksus

Om kameraet ditt står på et stativ og du trykker på uløserknappen så kan du ved lengre lukkertider skape vibrasjoner i kameraet som gjør at bilder mister det lille ekstra du kunne fått av skarphet. En enkel måte å løse dette på er å bruke selvutløser/timer funksjonen i kameraet og f.eks sette den på 2 eller 5 sekunder kombinert med speil lås.

Men, om du skal ta mange bilder så er det mye enklere å bruke en fjernutløser enn å stå og måtte høre på pipingen som teller ned på kameraet ditt. Det er en litt luksus å ha en fjernutløser i mange situasjoner

 

Bulb

En annen fordel med fjernutløsere er at du lett kan ta bilder med lukkertider lengre 30sek på nattestider.Såkalt BULB modus. Dette kan gi veldig fine og artige bilder.

fjernutløser

Infrarød sender til venstre. Et sett med trådløs mottaker og sender til høyre

 

 

Selvportrett og familie

Noen gang tatt bilder av deg selv eller med familie? "....piip,piiip, piiiiipp, pip,pip, SMIL... pip...pip...pip.... klikk"

En selvutløser gjør det enkelt å ta bilder i en slik situasjon. Du trykker på knappen, kameraet tar et bilde. Du vil ha 2 bilder til? trykk 2 ganger til.

 

 

Typer selvutløsere

Det finnes mange typer selvutløsere. Det er ikke alltid det finnes mange valgmuligheter til ditt kamera, men det pleier alltid å være en løsning.

Du har også mulighet til å kjøpe uorginale fjernutløsere, disse gjør som oftest en god jobb.

Her er en kjapp gjennomgang av de 3 mest brukte typene.

 

Infrarød

Dette er en veldig liten og ganske rimelig selvutløser. Ofte med bare en knapp. Den bruker infrarødt signal. Det vil si at kameraet ditt må ha en infrarød mottaker. Du er også avhengig av at senderen peker i retning der mottakeren på kameraet er plassert.

 

Ledning

Her finnes det mange typer og noen med avanserte funksjoner. Det vanlige er at du har en utløsermekanisme som kobles til kameraet med ledning. Denne ledningen kobles til kameraet og du kan trykke inn knappen uten å skape bevegelser i kameraet.

 

Trådløs

Samme prinsipp som med ledning. Men du setter en bit i kameraet som kan ta imot signaler fra en sender som du kan ha i hånden. Praktisk om du skal litt på avstand. Finnes ofte som uorginalt tilbehør.

 

Hva slags fjernutløser til ditt kamera?

Canon kamera Type tilkobling Orginalprodukt/varekode
Eos 1000D Ledning RS-60E3
Eos 300D/350D/400D450D/500D Ledning/Infrarød RS-60E3/ RC-5 eller RC-1 IR
Eos 20D/30D/40D/50D Ledning RS-80N3
Eos 7D/5D Mk II Ledning/Infrarød RS-80N3/ RC-5 eller RC-1 IR

Alle modeller over Eos 50D skal ha samme 3-pins tilkobling og bruker orginalt RS-80N3. Det finnes mange flere løsninger her.

 

Nikon kamera Type tilkobling Orginalprodukt/varekode
Nikon D40/D40x/D60/D80/D3000 Infrarød ML-L3
Nikon D80 Ledning/Infrarød MC-DC1/ML-L3
Nikon D5000/D90 Ledning/Infrarød MC-DC2/ML-L3
Nikon D300/D300s/D700/D3* Ledning Nikon MC-30

*Alle modeller over D300 skal ha samme tilkobling. MC-30 er standard kabelen, men det finnes mange andre løsninger.

 

 

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.