Rengjøring

Det skal faktisk ganske mye støv og skit til på et objektiv for at det skal ha påvirkning på bilder. Så om du har en del støv på det så er det ikke noe krise.

Men for de som sjelden tørker av objektivene sine så er det greit å få gjort det i ny og ne. Og så har vi oss andre som liker å ha det ganske blankt og fint.

 

Blåsebelg er noe som da greit å ha. Den kan brukes til å blåse bort det meste av støv på et objektiv. Om det skulle være noen sandkorn eller lignende så er det viktig å blåse disse bort. Ikke tørke de bort ved å ødelegge "coatingen" på objektivets fremste linse.

 

En blåsebelg er også nyttig om man har behov for å blåse bort støv som kan være kommmet inn på kameraets sensor. Så en slik er ikke bare for å objektivets sin skyld.

 

Om du har god plass til en i kameravesken din så kan det være greit å ha den med. Den veier ikke mye og du vet aldri når du kan få bruk for en.

rense utstyr

 

 

Klut

Noe som er obligatorisk i en kameraveske er en liten klut som brukes for å tørke bort støv, fukt, fingeravtrykk eller hva som måtte ha satt seg litt fast på objektivet. En liten mikrofiber klut gjør ofte nytten. Men det finnes grovere kluter som lettere tar fettavtrykk og småflekker. En klut kan også brukes til å tørke bort vann fra kameraet.

 

Annet

Det finnes mye annet renseutstyr til kamera. Men om du tar en del forhåndsregler så bør du klare deg bra med nevnte utstyr.

 

Forhåndsregler og tips

1. Når du bytter objektiv. Om mulig, hold kameraet nedover , aldri opp. Støv faller lett nedover.

 

2. Om du kan unngå å bytte objektiv i veldig støvfylte forhold så er det en fordel for sensoren i kameraet.

 

3. Sjekk om du har støv på sensoren din ved å ta et bilde av et hvitt ark eller opp i himmelen på den laveste blenderen du kan.(Lav blender=høyt tall) Se etter merker på bildene som går igjen. Følg instuksene som følger med kameraet ditt anngående støv fjerning. En blåsebelg kan ofte brukes til å få vekk noe eller kanskje alt støv fra sensoren.

 

4. Tørk av objektivet ditt en gang i ny og ne.

 

5. Bruk UV-filter. Det er ikke alle som liker å sette disse på objektivene. Men om du er av typen som er redd for riper og drit på det nye flotte objektivet så er det ikke en dum investering.

 

 

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.