Minnebrikker

 

Hvilken hastighet trenger man egentlig?

Tilnærmet alle kompaktkamera kan klare seg med ev av de rimeligste minnebrikkene. Til tross for at man kan filme i HD! Men for å være på den sikre siden så skader det ikke å kjøpe noe som er litt raskere. Filmer man i HD, 720p, med f.eks et Canon kompaktkamera så krever det en skrivehastighet på MINST 3 MB/s. Sandisk class 2 brikken ovenfor går faktisk bra, men når det kommer til minnebrikker så er skrivehastigheten i praksis en god del lavere enn det som står spesifisert. Har man en minnebrikke med skrivehastighet på 15MB/s så er man ihvertfall på den sikre siden!

 

Filmer man med speilrefleks så kan det i en del tilfeller være et must å ha en hurtig bildebrikke. Filmer man med Eos 500D i full HD kvalitet (1080p) så stopper kameraet og filme etter ca. 10 sek dersom man har en veldig treig minnebrikke. Da er det innebygde minnet (bufferen) fullt fordi det ikke får skrevet dataene over på minnebrikken raskt nok.

Igjen, en minnebrikke med skrivehastighet på 15-20MB/s er ihvertfall å annbefale!

 

Hvorfor skal man da kjøpe minnebrikker som har skrivehastighet på 30MB/s og mer??

Dersom man tar mye seriebilder så er det et must! Seriebilder er når man tar bilder i høy hastighet, som oftest når man holder inne utløser knappen. Da fyller man opp bufferen til kameraet raskt.

En buffer er enkelt fortalt det innebygde minnet til kameraet. Dette minnet kan lagre bilder i en ekstrem hastighet. Når du tar bilder så havner det først i bufferen. Problemet er når det blir fullt, da kan man ikke ta bilde før bufferen har tømt seg for et bilde. I praksis så går kanskje hastigheten fra å ta 4 bilder hvert sekund til å gå ned i ett bilde hvert sekund, kanskje mindre avhengig av minnebrikke og filstørrelse. For at bufferen skal tømmes raskest mulig er man avhengig av en rask minnebrikke.

 

Det er ingen fasit på hvor rask minnebrikke man trenger, men dersom man vet at man kommer til å ta en del seriebilder så kjøp ihvertfall en minnebrikke med skrivehastihet på 30MB/s. Disse gir mye for pengene.

Tar man mye bilder i RAW (rå format) så bør man generelt ha en rask minnebrikke i tilfelle man skal ta en liten bildeserie. Disse filene fyller bufferen raskt!

 

Hovedgrunnen for å ha en rask minnebrikke er ikke alltid for å kunne ta en lang rask bildeserie. Hovedgrunnen er dersom det kommer to raske bildeserer med små mellomrom. En rask minnebrikke kan klare å tømme hele bufferen og man kan to to lange serier. Har man en treig bildebrikke, så kan det hende at man bare får en hurtig serie, og går glipp av mange bilder i den neste pga. nedsatt hastighet.

 

Når det kommer til minnebrikker og hastighet så må man se ann behovet. Selv bruker jeg stort sett minnebrikker med hastighet på 30MB/s eller mer, likevel så hender det at jeg går glipp av et potensielt blinkskudd i ny og ne. Det har en sammenheng med at jeg jeg stort sett bruker RAW + JPEG til vanlig. I noen situasjoner bruker jeg RAW til action fotografering, da er hurtig minnebrikke et must! Dersom jeg tar ekstreme bildeserier så går jeg over til JPEG, til tross for at kameraet har en stor buffer.

 

Går man derimot en tur i fjellet, og det kommer en fugl som man vil knipse en del bilder av så holder med en rimelig og treig minnebrikke. Men har man fotoutstyr til mange tusen. Hva betyr da en hundrelapp eller 2 ekstra for en litt hurtigere minnebrikke? Kanskje hjelper det til å få tatt blinkskuddet du håpet på.

 

Et par tips om minnebrikker

 

 

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.