Testing av objektiver - hvordan gjøre det?

 

Å teste objektiver er kompliserte saker!

 

Objektivguide.com er fortsatt i startfasen og har ikke en fast mal for hvorden en testside skal settes opp eller for testing av objektiver.

Noen testes velding enkelt på noen dager, og med noen enkle testbilder. Noen er testet over lengre tid uten spesielle testbilder og sammenligninger.

Flere vil bli testet opp mot hverandre, ofte bilder tatt side ved side. Det vil også bli flere objektiver som kommer til å få mer detaljerte tester med tiden.

På noen objektiver så vil mange testbilder bli lagt frem, på andre så vil det kanskje ikke være et testbilde engang. Noen ganger er et objektiv testet mye i private sammenhenger. F.eks portretter, famile og lignende. Slike bilder vil sjelden bli lagt ut som eksempelbilder.

Hvordan et objektiv er testet vil som oftest komme frem i den enkelte test.

 

Den beste måten å teste objektiver på er til en viss grad inne i fast og kontrollert lys med objekter som er godt egnet for testing. Problemet her er at man ikke får prøvd objektivet ut i praksis. Slike tester bør kombineres med skikkelig ute testing også. Dette er veldig tidkrevende, men absolutt beste måten å gjøre det på.

Testing av objektiver Canon og Nikon 70-200

Ut på tur med Canon og Nikon 70-200 f2.8

Man kan også fokusere på at bare teste et objektiv ute. Da får man prøvd det godt i praksis, men man er ikke sikret jevne resultater pga. lysforhold og forskjeller på hvor man tar bildene. Derfor er det vanskelig å sammenligne objektiver mot hverandre.

Fordelen med dette er at da får man testet det bedre i ekte forhold slik som man faktisk bruker det. Hvordan fokus fungerer under lyse og mørke forhold. Hvor rask den er. Om man tør og ta objektivet med ut i fuktighet pga. vær og vind. Hvordan zoom og fokusring oppleves. Hvordan størrelse og vekt påvirker plass i bag og om man faktisk tar det ene objektivet eller andre med seg på småturer. Hvordan objektivet takler motlys og hvordan bildene i praksis blir.. osv...

 

Men så kommer enda en faktor. Objektiver er ikke alltid like. I blant finnes det dårlige eksemplarer. Å basere en test på et objektiv som ikke yter optimalt blir ikke den beste testen.

 

Ser man på tester rundtom i verden så kan man også se forskjellige konklusjoner på forskjellige nettsider. Dette til tross for avansert testing i kontrollerte miljøer. Så, når alt kommer til alt så er det ikke alltid de mest avanserte testene gir samme resultatet engang.

 

Igjen, å teste objektiver er kompliserte saker, ihvertfall når man skal ha tilfredsstillende resultater som er sammenlignbare med hverandre.

 

Hva skal man da forholde seg til? Det beste blir en bit av alt.

Her håper objektivguide.com å ha litt info for alle. Derfor tester vi selv mest mulig, gir linker til andre og samler resultater som brukere av objektivene har gitt. I tillegg så linker vi også til sider der man kan se store mengder bilder tatt med objektivet som er testet. Totalt sett så vil man dermed sitte igjen med et godt inntrykk av et objektiv når man har lest om det. I utgangspunktet skal man ikke trenge å bruke noen av linkene, men er du spesielt interessert så kan det være greit å ta en liten titt.

Nå i starten så vil det være noen objektiver som blir mindre bra testet. Som oftest gjelder dette mindre populære/gode modeller eller utgåtte modeller. Til tross for at en side med et objektiv er laget så betyr ikke det at det ikke kommer mer info eller flere testbilder med tiden dersom det skulle være stort behov for det.

 

Objektivguide vil først og fremst være en side som hjelper deg å finne det rette objektivet til ditt bruk. Ikke en side som kun baserer seg på at graf x viser så mange % skarphet på en viss blender på en viss brennvidde. Men, dersom det er det viktigste så håper vi at du finner tilfredsstillende informasjon om det også.

Testing av objektiver Nikon og Canon Film

Nikon D90 med Tamron 90mm macro og Canon Eos 500D med Tamron 90mm macro.

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.