Stortest av makroobjektiver

Test oversikt

Side 1: Introduksjon og i brukserfaring

Side 2: Bildekvalitet og eksempelbilder

Side 3: Konklusjon og sammenligninger opp mot andre makroobjektiver

 

Bildekvalitet

Bildekvaliteten på makroobjektiver er generelt utrolig høy. De største forskjellene ligger derimot på større blender verdier. Som på blender f2.8. Når man tar makrobilder så er det ikke så vanlig å bruke største blender siden dette gir ekstrem liten dybdeskarphet. Men mange vil likevel bruke disse objektivene på f2.8 i andre sammenhegner. Som f.eks portretter, i dårlige lys eller bare der med vil viske ut bakgrunnen mer.

 

Bokeh

På portretter så er det fint å ha best mulig bokeh dersom man visker ut bakgrunnen. Men dette er også viktig på makrobilder når man ofte har en bakgrunn som ikke finnes skarp. Vi begynner med å se nærmere på hvor rund og fine sirkler vi klarer å få i bakgrunnen siden dette har en sammenheng.

For å gi finest mulig bokeh er det viktig å ha mange blender blad, helst med runde kanter

Antallet blad på de forskjellige objektivene:

Sigma 50mm - 7 blender blad

Canon 60mm - 7 blender blad

Tamron 90mm 9 blender blad

Canon 100mm- 8 blender blad

Sigma 150mm - 9 blender blad

Sigma 50mm macro bokeh Canon 60mm bokeh

Eksempelbilde venstre, Sigma 50mm, til høyre Canon 60mm. Her kan vi se både på blender 2.8 og på 4 at Sigma objektivet gir et hakk finere bokeh.

 

Bokeh kongen er uten tvil Tamron sitt 90mm macro. Dette fortjener et stort bilde med flere blender eksempler.

Tamron 90mm macro bokeh

 

Canon 100mm macro bokeh

Canon 100mm har tydeligvis ikke så fint avrunda bokeh som Tamron. Allerede på f2.8 full åpning så kan man se at vi ikke får runde sirkler.

Canon 100mm bokeh På f4 så er det vanlig god og fin bokeh som forventet med 8 blender blad.

 

 

 

Sigma 150mm bokeh Sigma 150mm viser noe rar bokeh på f2.8. Men den yter veldig bra nedblendet. Nesten i klasse med Tamron sitt om man får studert bildeseriene.

 

 

Skarphet

Alle objektivene har her en del felles trekk. Ingen er sylskarpe på full blender åpning f2,8. Men alle er gode når man tar bilder i praksis. Man trenger ikke være redd for å bruke f2.8 på disse kan man si.

Tar man typiske test bilder så er det en del å hente på å blende ned til f4, og det er ofte et marginalt hakk til å hente ved å gå videre ned til f5.6. Dette spesielt for å få hjørnene i i bildene til å bli nært optimale. Hjørneskarpheten på objektvene er jevnt over veldig bra, ingen skiller seg nevneverdig negativt ut.

Hjørneskarpheten er som objektiver flest et lite hakk mindre skarp, men det er helt vanlig og kun synlig om man går inn for å lage testbilder som fremstiller dette. Objektivene har generelt god skarphet i hele bildeflaten.

 

Å skille Canon og Tamron er ikke lett når man studerer bilder rett ut av kameraet i storskjerm, disse yter så godt som identisk på de fleste test bildene tatt i forskjellige situasjoner. Men i noen serier kommer Canon objektivet marginalt bedre ut når man velger å zoome inn på et utsnitt.

Sigma 50mm gjør det bra, men har er det tydelig at Canon sin 60mm gjør det bedre. 60millimeteren er rett og slett helt sinnsykt skarp når man får blendet ned til f4.

Sigma 150mm gjør det bra, men det er mye å hente på å gå fra f2.8 til f4 noe vi ikke skulle tro basert på en del andre tester vi linker til, vi antar at det noe eldre og brukte testeksemplaret ikke hadde 100% ytelser på største blender åpning.

 

Hovedkort macro test

Bredden på dette bildet er ca. 7.5cm. Utsnitt nedenfor er ikke vist som 100%.

En av mange tester på skarphet. Her med en veldig lite kretskort. Dette ble sammenlignet over de fleste blendere. Stativ ble flyttet for å "kompensere" for brennvidde forskjeller. Kamera stod urørt. Alle bilder er fokusert live fra PC. I alle tilfeller ble det brukt autofokus da denne gjorde en super jobb. Autofokus ble sjekket manuelt i live modus.

Her velger vi å ikke legge ut titalls bilder, men et enkelt bilde tatt på f4 av de forskjellige objektivene.

 

Denne testen blir lett noe uretterdig for objektivene med lengre brennvidde. Disse får et mindre område med skarphet og resultatene blir dermed ikke direkte sammenlignbare. Noe som forøvrig gjelder flere tester.

Dette er grunnen til at vi ikke kan sammenligne f.eks 60mm macro direkte med 150mm.

 

Bildeeksemplene nedenfor er tatt på blender 4. Det er JPEG bilder tatt med standard bilde innstillinger.

Canon 60mm Macro utsnitt

Canon 60mm macro

Sigma 50mm macro skarphet

Sigma 50mm macro

 

Canon 100mm macro skarphet

Canon 100mm macro. f4

Tamron 90mm macro skarphet

Tamron 90mm, f4 - Her låg fokus ca. 1/4 millimeter lengre inne.

 

 

Sigma 150mm macro Sigma 150mm, f4

 

I totalvurderingen av skarphet så blir dette bare en liten brøkdel av bildeeksempler som er blitt vurdert. Men det gir et lite inntrykk på makro egenskapene og skarphet der.

 

På f16 begynner alle å miste litt skarphet grunnet diffraksjon, dette er mulig å se anntydning av på f11 i noen tilfeller også.

Sigma 50mm har av en eller annen grunn muligheten til å blendes ned til f 45, noe som fører til helt forferdelige bilder. Dette kan vi ikke trekke opp eller ned for, men det var ikke nødvendig å ta det så langt.

 

 

Vignettering

Sigma 50mm vignettering

Sigma 50mm

Canon 60mm macro vignettering

Canon 60mm

Canon 100mm

Canon 100mm

Canon 90mm vignettering

Tamron 90mm

Sigma 150mm vignettering

Sigma 150mm

Om vi skal bedømme JPEG bilder rett ut av kameraet så vinner Canon sin 60mm lett. Dette er fordi det er eneste objektivet som nye Canon kameraer kjenner igjen og korrigerer for vignettering (gjelder f.eks for Eos 500D, 550D, 50D,7D). På RAW filer så viser det derimot at dette er ganske viktig å få korrigert. Objektivet har litt over gjennomsnittlig vignettering på f2.8 sammenlignet med de andre i denne testen. Når man får blendet ned så er det derimot på linje med de andre.

Alle har en del å hente ved å blende ned til ihvertfall f4. Sigma 50mm er ikke fullt så gode som de andre på lavere blendere.

Nedblendet til f5.6 og f8 så er de fleste her ganske så perfekte.

 

Å vurdere disse bildene er nok ganske vanskelig for et utrent øye. Ved å skifte mellom bilder tatt på f2.8 og f4 så er det veldig lett å se at flertallet av disse bildene er mørkere ut mot kantene sammenlignet med midten.

Canon 60mm ser best ut, men dette pga at det "jukser" med digital fiksing i kameraet. (muligheten til å se f4 eksempler ved å ta musepekeren over eksempelbildene kommer)

 

Tar du RAW filer og bruker orginal Canon programvare så fikser den vignettering på samme måte som kameraet.

 

 

Kromatisk abberasjon

 

Tamron 90mm kromatisk abberasjon

Her trekker Tamron 90mm det korteste strået etterfulgt av Sigma 50mm. Canon 60mm er derimot veldig god på store blenderåpninger, med blir litt dårligere enn gjennomsnittlig på lave blendere.

Canon 100mm og Sigma 150 gjør det jevnt over veldig bra!

 

Bildeeksempelet her er tatt med Tamron 90mm macro på en litt grønnere tid av året. Objektivet brukt her er den nye DI utgaven som folk kjøper idag. Her har vi ikke sammenlignbare resultat med de andre objektivene. Men diverse testbilder viser at Tamron 90 mm ikke yter fullt så bra på de største blenderåpningene. Eksempelbildet er tatt på f2.8 for å vise den værste siden. En side som kan være ganske stygg. Blender man litt ned så blir det MYE bedre.

Tamron 90mm kromatisk fargefeilbrytning

Utsnitt

 

Motlys egenskaper

Her kommer Sigma 50mm litt dårligere ut. Der de andre gir en grønn aktig, og ofte noe litt mykere type "flare". Så kom sigma med rosa lys og som var veldig sterk på f4. Dette var riktignok en lite vitenskapelig test, og kun gjennomført en gang.

Tamron 90mm såg ikke ut til å være fullt så bra som Canon 100mm heller. Dette grunnet en større rød runding. Legg også merke til kromatisk abberasjon på Tamron 90mm bilde ved buskene rundt solen.

 

Sigma 150mm resultat er ikke sammenlignbare med de andre. Men det viste ikke noen uregelmessigheter.

Sigma 50mm macro

Sigma 50mm macro ved f4

Sigma 50mm macro motys

Sigma 50mm macro ved f5.6

 

Canon 60mm macro motlys

Til sammenligning. Canon 60mm macro ved f4

Tamron 90mm macro motlys

Tamron 90mm macro f4

 

Forvrengning

Her vil man i utgangspunktet ikke kunne klage på noen. Fast objektiver pleier ikke å ha problemer her. I praksis så klarer man ikke å skille de.

 

Fargegjengivelse

Alle sammen gjør en bra jobb her. Canon objektivene skilte seg riktignok litt ut med en mer naturlig fargegjengivelse. Det som er hvit bli hvitere. Ikke noen tendenser til å være svakt preket av en orange aktig farge. Dette er til og med synlig på bildene av murveggen og svakt tilstede på hovekort test bildene som er lagt frem her.

 

Side 3: Konklusjon og sammenligninger opp mot andre makroobjektiver

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.