Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 HSM EX DG test

Det er ikke hver dag man tester et kunstverk! Sigma 12-24 er et unikt objektiv. Unikt fordi det gir en ekstrem vidvinkel på fullformat kamera.

Setter man et 10mm objektiv på et kamera som D90, så ender man opp med en brennvidde tilsvarende 15mm i fullformat. (10*1,5(crop faktor)=15)

Setter man sigma sitt 12-24 på et fullformatkamera. Da får man 12mm vidvinkel! Skulle man hatt tilsvarende på et Nikon crop kamera så måtte man gått ned i 8mm!

Nå virker kanskje ikke forskjellen på 8mm og 10mm som mye, men det er det absolutt!

 

Eneste problemet med denne testen er at jeg ikke hadde et Nikon fullformat kamera tilgjengelig. Så da ble det heller testet lett på et Nikon D90. Jeg brukte heller ikke mye tid på denne testen, noe som er forståelig når man leser konklusjonen.

 

Spesifikasjoner

Navn Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 HSM EX DG
Fullformat støtte ja
Største blender f4.5
Minste blender f22
Mål 102mm x 87mm
Vekt 600g
Filter størrelse 82mm (ved bruk av medfølgende tilbehør)
Tilbehør i pakken Veske

 

 

Spesielle linse elementer kreves for å gi ekstrem vidvinkel.

 

 

 

Sigma 12-24 ved siden av 10-20. Skal man sette inn 16 linse elementer fordelt på 12 grupper og kombinere med 12mm som fungerer på fullformat. Da ender man ikke opp med det mest kompakte objektivet. Vekt 600g vs. 470g, men MYE større enn lillebroren.

 

 

Konstruksjon

Sigma 12-24 har god byggekvalitet. Men pga. den spesielle ytter linsen så kan man ikke feste filtre direkte på objektivet. Da må man sette på "ringen" som man ser avbildet i midten nedenfor. Denne har en passform som gjør at man enkelt kan ta den av og på uten at det er fare for at den faller av. Front dekselet trenger man ikke å ta av. Man har dermed muligheten til å sette på filtre. Størrelsen er da 82mm! Men, skal man skal ta skikkelig vide bilder så ender man opp med en sort kant i hvert hjørne dersom man skal ha "holderen" til filter eller deksel på.

 

 

Legg merke til de mørke kantene i hvert hjørne Hurtigmåten å lage dårlig vignettering avsløres på objektivguide.com. Trikset er å ta bilder på 12-14mm brennvidde uten å ta av deksel/filter holderen. Bildet ovenfor er tatt på 12mm. På 14 så er det ikke mye synlig.

 

Fokus

Fokusen fungerer bra. Objektivet fokuserer raskt og stille med innebygget HSM motor. Nærgrensen er på 0.28cm. Uendelig fokus er etter 3 meter. Dersom man vil overstyre eller finjustere autofokuseringen selv så er det bare til å vri på fokusringen uten at man trenge å sette over til manuel fokusering.

 

Bildekvalitet

Til tross for den ekstreme konstruksjonen og vidvinkel som det har så gir det lite forvrengning i bildene. Her ligger dette på høyt nivå.

Skaprheten er litt varierende. Den er for den meste god i senter av bildet. På høye blender verdier så har den litt dårlig hjørneskarphet.

Som vidvinkel objektiver flest så får man litt vignettering på høye blendere. Det er mest synlig på vidvinkel siden. Blender man ned til f8 så er det ikke mye.

Kromatisk abberasjon har det en del av.

 

 

Konklusjon objektivguide.com

Konklusjon for crop kameraer

Jeg har som nevnt i innledningen ikke testet dette objektivet så mye. Skal man først kjøpe super vidvinkel så vil man ofte ha så vidt som mulig. Det finnes flere alternativer som går videre, koster mindre, veier mindre og er mer praktiske. Pga. konstruksjonen så vil man i praksis ikke bruke filtre da man ikke får brukt objektivet på den vide siden. I tillegg så må man hele veien opp til 82mm, noe de fleste ikke har. Skal man kjøpe så koster det mye.

Siden det ytterste linse elementet krummer så langt ut, så har man lyst til å være ekstra forsiktig med objektivet. Da vil man bruke beskyttelsedeksel. Skal man bruke beskyttelsedekselet så må man alltid ha med den svære ringen. Skal man da bruke objektivet så må man legge fra seg den svære ringen. Skal man gjøre det lettvindt så legger man det i jakkelomma. Men dersom man ikke har en jakke, så må det hele veien bak i sekken/fotovesken eller stappes ned i en bukselomme. Irriterende!

Bildekvaliteten er bra, men ikke på topp. I denne prisklassen på et crop kamera så kan man få mer for pengene ved å investere i et objektiv som er laget for disse kameraene. Og på det området så er de fleste andre alternativer bedre valg, ihvertfall viss man ser på hva man får for pengene.

Gode alternativer. Sigma 10-20, Nikon 10-24, Canon 10-22. Info om disse kommer!

 

Konklusjon på fullformat

Dette er ikke testet på fullformat av objektivguide.com. Basert på noen utenlandske tester så er det ikke så bra på fullformat dersom man er nøye på bildekvaliteten. Filter kan man glemme. Det sliter også en del med vignettering. MEN, og dette er et stort men! I skrivende stund så koster dette objektivet 6999,- hos JapanPhoto.

 

Bruker man Canon fullformat kamera og er ute etter vidvinkel med zoom, så kan man f.eks kjøpe 17-40 til omtrent samme prisen. Da får man super bildekvalitet og byggekvalitet kombinert med bedre lysstyrke, f4. Ekstrem vidvinkel får man .Men det gir ikke i nærheten den samme syke vidvinkelen som sigma objektivet klarer. Skal man ha det beste av det beste og videste fra Canon så ender man opp med 16-35f/2.8 L USM II. Dette gir fantastiske bilder, går vidt og er lyssterkt, f2.8. Men forskjellen fra 12mm til 16mm er stor! I tillegg så koster 16-35 i skrivende stund over 12000,-

 

Bruker man Nikon fullformat så har men et godt alternativ som dekker brennvidden 14-24 med god lystyrke, f2.8 og fantastisk bildekvalitet. Det er et lite monster på rett under kiloet. Det går "bare" ned til 14mm, ikke 12mm. I tillegg så har det i skrivende stund en hyggelig pris på 13000,-

Plutselig så var ikke Sigma sitt 12-24 til 6999,- så dumt likevel. Skal man ha det mest ekstreme vidvinkel objektivet med zoom på markedet uten at det er fisheye så er objektivet i en klasse for seg selv! Det mangler selvsagt byggekvalitet i topp klasse, lysstyrken og det har heller ikke en bildekvalitet som kan macthe de beste. Men med markedets sykeste vidvinkel til 7000 så kan man nesten ikke klage. Vidvinkel er morro. Dersom mest mulig vidvinkel gir mest morro så er dette garantert er hysterisk morsomt objektiv!

 

Hadde jeg fått testet dette på fullformat så hadde det blitt testet mye mer! Bilder som folk har tatt finner litt lengre nede på denne siden.

 

Konklusjon andre tester

Tester

-slrgear.com

Mye av det samme inntrykket som objektivguide.com, når det kommer til crop-kamera.

 

Photozone (5 er beste score)

Optisk kvalitet: 2,5/5 (eksemplaret som var testet var ikke i optimal stand, de har heller ikke testet på fullformat)

Mekanisk kvalitet: 4/5

Mye for pengene?: 5/5

 

The Digital Picture

Ikke testet enda....

 

Brukererfaringer

-slrgear.com

Konstruksjon:8.90

Bilde kvalitet: 7.90

Total vurdering: 8.20

 

Fredmiranda.com

Total karakter: 8,7

 

Bilder tatt av privatpersoner over hele verden

 

The Motley pixel (her må du trykke frem til objektivet selv)

 

Pixel-peeper

 

Flickr

 

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.