Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8 G IF-ED VR test

21.09.09

Dette objektivet er i skrivende stund erstattet med en ny utgave. Den nye har forbedret bildestabilisator (VRII). Det har også fått en spesiell "nano coating" som blant annet gjør det bedre i motlys. Ifølge grafer så skal det også bli skarpere på tele siden. Det er blitt 6 mm kortere, og lagt på seg 70g. Prisen er i skrivende stund 5000,- dyrere enn utgaven som er til en liten test her. Den nye har fått en pris på 22000,-. Leveringstid er ubekreftet.

 

Noe som er sikkert er at kvalitetsoptikk holder seg godt! Spesielt når det er bygget slik som dette er!

 

Spesifikasjoner

Navn Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8 G IF-ED VR
Fullformat støtte Ja
Effektiv brennvidde på cropkamera 105-300mm
Bildestabilisator Ja
Blender blad 9
Største blender f2.8
Minste blender f22
Fokus type Silent Wave Motor, intern fokus
Rotasjon på froten nei
Nærgrense 1,4m
Mål 216cm x86mm
Vekt 1450g
Filter størrelse 77mm
Tilbehør i pakken Veske, stativfeste og solblender

 

 

Byggekvalitet

Dersom en score på 10/10 var maks og det fantes mange objektiver som landet på 10, så får dette objektivet 12 av 10 mulige!

Om man ser spesifikasjonene på papiret og tenker dette var dyrt. Da er det på tide å plukke opp et eksemplar og prøve det. I det man løfter det opp og skal sette det på kameraet så skjønner man allerede at man bruker et objektiv som stiller flere betydelig hakk over det vanlige kit objektivet.

Overflaten føles kaldere enn Canon sitt tilsvarende, trolig ikke så praktisk i kulde uten hansker. På varme solskinnsdager så blir det også varmere. Men, det er ikke ofte man sitter igjen med et inntrykk av at en objektiv er bygget som en tanks! Det følger også med stativfeste, veske og solblender. Solblenderen settes lett på og klikker i hakk med en liten låsemekanisme. Den gir et kvalitetsinntrykk som overgår det meste av solblendere! I denne klassen så sier det nesten seg selv at objektiver er støv og værtett.

Stativfestet har også 2 skruhull slik at man kan få det mest mulig stabilt på et stativ om man bruker et tungt proffkamera som D3X, eller om man har det på en kompakt D90.

 

 

Nikon 70-200 VR TestNikon 70-200 VR Testmed solblender

Med og uten solblender i litt forskjellige vinkler.

 

Knappe funksjoner

Knappene på objektivet er fra toppen:

 

M/A / M - Brukes får å skifte mellom automatisk fokusering og manuell. På auto så kan man overstyre/finjustere autofokusen ved å vri på fokusringen.

 

Full / ∞-2.5m - Man kan her velge om man skal bruke hele fokus området, eller bare bruke området mellom 2,5 meter til uendelig. Kan være praktisk dersom man vet at man ikke trenger å fokusere på nærmere enn 2,5 meter og vil ha maks fokushastighet.

 

VR On/Off , Bildestabilisator av eller på. På stativ bør men velge off på bildestabilisatoren.

 

Normal/Active, dersom du tar bilder fra en bil, båt, helikopter eller lignende så setter du du stabilisatoren til Active, til vanlig bruker man normal.

 

På fronten av objektivet er det tre knapper. (du kan se den ene avbildet). Disse knappene gjør det samme, låser fokus.

 

 

Fokus

Det første man kan vite om fokus er at nærgrensen til dette objektivet er at det er på 1,4 meter, noe som ikke er helt uvanlig i denne klassen. Fokus og zoomring er en fryd å bruke. Fokusen er hurig og presis. Den er tilnærmet lydløs også.

 

 

Nikon 70-200 VR test størrelse

Man ser at Nikon 70-200 f2.8 VR har en dimensjon som er veldig tynn inne ved kamerahuset. Det er også litt lengre enn Canon sitt. Her kan det være greit å merke seg størrelse forskjellen mellom et lite (Canon) 50mm f1.8 og et stort og lyssterkt telezoom objektiv.

 

 

Nikon og Canon 70-200 test

Ut på tur med Nikon og Canon 70-200 f2.8

 

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er i veldig høy klasse. Man kan i utgangspunktet ta bilder på den blenderverdien man ønsker uten å tenke på at objektivet yter dårligere. Men det har noen svakheter.

 

Skarpheten er generelt veldig god. Men på 200mm siden så er det litt å hente. På crop kamera så er ihvertfall kant skarpheten tilnærmet lik som i midten av bildet.

Bildeeksemplene er fra senter på 200mm. 200mm på høy blender er objektivets svake side når det kommer til skarphet.

Nikon 70-200 test bilde - skarphet

Nikon D90, JPEG, Standard picture style (ikke mye oppskarping her), crop 1:1, 12 mp, 200mm f2.8

Nikon 70-200 test bilde - skarphet2

200mm f4

Nikon 70-200 test bilde - skarphet

200mm f5,6

 

Her ser man klart at det er en del å hente på å blende ned til f4, og til og med f5,6 dersom man bruker objektivet på 200mm. På 70mm og oppover så er skarpheten på f2.8 meget bra! Hjørneskarpheten ligger stort sett på nivå med senterskarpheten på alle brennvidder.

 

Vignettering, i praksis så ser man det ikke. På en hvit flate så ser man litt på f2.8. På f4 så er det minimalt, men da må det tvinges frem

 

Kromatisk abberasjon. Som objektiver flest så har det også litt av dette.Generelt så er det veldig bra! På høy blender (f2.8 spesielt, og litt nedover)så kan det tvinges frem ved 70mm.

Nikon 70-200 test bilde - kromatisk fargefeil

 

Til tross for at disse eksempel bildene viser objektivets svake sider så er dette et objektiv i topp klasse. På f2.8 så kunne skarphet vært bedre på 200mm. Kromatisk abberasjon kunne også vært litt bedre på 70mm og f2.8. Disse bildene er kun tatt for å få sett de svake sidene i praksis. Og de er det ikke mange av!

Det har bare få svakheter som er synlig i visse situasjoner, på visse brennvidder kombinert med de høyste blenderene, hovedsaklig f2.8.

 

Konklusjon objektivguide.com

Nikon sitt 70-200 f2.8 VR er totalt sett en fantastisk objektiv Det gir bilder i toppklasse , og har en byggekvalitet som kunne overlevd en krig. Fokus er i utrolig veldig bra i alle situasjoner. Skal man ha et teleobjektiv i denne klassen så er dette det ultimate! Ihvertfall frem til det nye har bevist det motsatte!

 

Konklusjon andre tester

Tester

-slrgear.com

"Dersom du trenger er ute etter et rask lyssterk teleobjektiv som dekker 70-200 med fantasisk optikk så er det dette du trenger"*

 

Photozone (5 er beste score)

"Enda bedre enn forgjengeren, men til en høyere pris og større vekt. Optikk i toppklase og eksepsjonell byggekvalitet"*

Optisk kvalitet: 4/5

Mekanisk kvalitet: 4/5

Mye for pengene?: 4/5

 

The Digital Picture

(tester ikke nikon objektiver)

 

Brukererfaringer

-slrgear.com

33 bruker erfaringer, anbefalt av alle!

Konstruksjon:9.94

Bilde kvalitet: 9.70

Total vurdering: 9.79

 

Fredmiranda.com

Total karakter: 9,6

 

*Enkelt oversatt

Bilder tatt av privatpersoner hele verden

The Motley pixel (her må du trykke frem til objektivet selv)

 

Pixel-peeper

 

Flickr

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.