Mangel på fokusmotor (Nikon)

 

nikon d3000 test

Dagens nikon objektiver som ikke gir autofokus på de rimeligste kamerahusene

 

Macro (fast)

Nikon AF 60mm f/2.8D Micro

Nikon AF 200mm f/4D IF-ED Micro

 

Tele zoom

Nikon AF 80-200mm f/2.8D ED

Nikon AF 80-400mm f/4.5-5.6D ED VR

 

Fast

Nikon AF 14mm f/2.8

Nikon AF 20mm f/2.8
Nikon AF 24mm f/2.8
Nikon AF 28mm f/2.8

Nikon AF 35mm f/2

Nikon AF 50mm f/1.8

Nikon AF 50mm f/1.4
Nikon AF 85mm f/1.8

Nikon AF 85mm f/1.4
Nikon AF 105mm f/2 DC
Nikon AF 135mm f/2 DC

Nikon AF 180mm f/2.8

 

Nikon D5000 Test

 

 

Å ikke ha fokusmotor i kamerahuset trenger ikke å være en stor ulempe. Nikon har idag mange gode objektiver å velge i. I de fleste tilfeller kan disse gjøre jobben. Men likevel har det sine ulemper som kan være greit å være klar over. Spesielt om du er ute etter fast optikk.

 

Dagens kameramodeller D3000 og D5000 er Nikon sine rimeligste kamerahus. Disse mangler fokusmotor. Her går vi gjennom hvordan dette kan påvirke objektiv utvalget.

 

Bruktmarked

En bruker av disse kamerahusene vil i en del tilfeller vurdere brukte objektiver. Her er det en del feller å gå i. Spesielt om man skal kjøpe tredjeparts optikk fra f.eks Sigma og Tamron. Det er mange objektiver som ikke har innebygget fokusmotor og det vil lett gjøre at det er vanskeligere å finne det rette objektivet. Om selgeren ikke har spesifisert om objektivet har autofokus ved hjelp av spesifikasjoner eller ved å skrive (gir autofokus på D40/D3000 f.eks) så er det i flere tilfeller umulig å vite om man får autofokus eller ikke.

I dages nye objektiver så er det i utgangspunktet ikke noe problem. Tamron AF 90mm f/2.8 Di macro er f.eks et tredjeparts macro objektiv som mange vil vurdere om de er ute etter et macro objektiv. Det finnes en god gammel utgave av dette objektivet som ikke har autofokus motor og aldri ble levert med, så det vil være auktuelt. Men, den nye finnes nå i 2 utgaver for Nikon fatning, begge med samme navn med med litt forskjellige modell betegnelser. En utgave med fokusmotor og en uten. Om du kjøper brukt så kan du risikere å kjøpe en modell som ikke har fått fokusmotoren. Så, kjøper du brukt tredjeparts optikk så må du være klar over noe begrenset utvalg og noen fallgruver.

 

Ny orginal optikk

Om du er ute etter Nikon orginal optikk så er det viktig å finne et objektiv med "AF-S" i navnet. Da vil du få autofokus med ditt kamerahus.

 

Om du er ute etter Nikon supervidvinkel så er det ikke noe problem, her får du autofokus på begge objektivene.

Er du ute etter normalzoom så får du autofokus på alle nye objektiver.

 

På macro objektiver så er det bare 2 aktuelle modeller som mangler autofokus, og med tanke på det gode utvalget av tredjeparts og orginal nikon macro så det ikke noe problem å finne et passende macro objektiv.

 

Skal man kjøpe telezoom så vil de fleste vurdere å kjøpe Nikon AF-S DX 55-200mm f/4-5.6G IF-ED VR eller Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF-ED VR. Igjen, ingen problemer. Er du derimot ute etter etter et rimelig lysterkt alternativ så må du styre unna Nikon AF 80-200mm f/2.8D ED. Nikon AF 80-400mm f/4.5-5.6D ED VR er enda et telezoom objektiv som ikke gir autofokus. For folk flest så er dette objektiver som sjelden blir vurdert.

 

Problemet med fast optikk

Når alt kommer til alt så er det ikke mye å bekyrme seg for om man kjøper nytt zoom eller macro objektiv. Men så kommer fast optikken.

 

Hele poenget med å velge et rimelig kamerahus har ofte med to ting.

1, nybegynner og er ute etter et rimelig kamerahus.

2, budsjett

 

Som nybegynner så vet man ofte ikke hva man er ute etter. Er man ute etter fast optikk så er det ofte for å ha muligheten til å viske ut bakgrunnen, ofte i sammenheng med portretter.

De fleste vil være ute etter det rimelige Nikon AF 50mm f/1.8 som koster såvidt over tusenlappen. Men dette har ikke "AF-S" i navnet og vil ikke gi ikke autofokus. Man blir da tvunget til å kjøpe det mye dyrere og mer lysterke Nikon AF-S 50mm f/1.4. Dette er et supert objektiv men det koster 3 ganger så mye! For en nybegynner så vil dette ofte være mye mer enn man er villig til å betale for et objektiv som man kanskje ikke liker så godt som prisen burde tilsi.

Om man var på budsjett så vil også dette objektivet være uaktuelt for mange.

 

Da sitter man bare igjen med et objektiv. Nikon AF-S DX 35mm f/1.8. Dette er et fantastisk objektiv for prisen! Det ligger på rundt 2000. Men på grunn av kortere brennvidde så vil man som nybegynner ikke få lærdommen og effekten med å viske ut bakgrunnen likegodt som et 50mm. Mange som tar portretter vil også synes dette er en litt kort brennvidde.

 

Er man ute etter 85mm f1.8, et veldig populært nikon objektiv til portretter så får man ikke autofokus. Alternativet vil da å kjøpe Nikon AF-S DX 85mm f/3.5 G ED Micro VR. Men dette er ikke i stand til å viske i bakgrunnen på den måten mange ønsker. Og siden det er et macro objektiv med bildestabilisator og litt brennvidde så er det mye dyrere enn 85mm 1.8.

 

Konklusjon

Er du ute etter fast optikk mellom 50-200mm eller under 35mm så finnes det i utgangspunktet ikke noen gode alternativer. Og de alternativene man har er for flere brukere dyrere enn nødvendig, eller ikke helt passende. Skal du kjøpe brukt så er den en del begrensninger. Skal du bruke en del eldre optikk så er det garantert at du ikke får autofokus. Om du er ute etter nye zoom objektiver eller macro objektiver så trenger du ikke å bekymre deg for noe. Her er det MYE å velge i! Men ikke la det gjøre at du ikke vurderer noe fast optikk!

 

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.