Tokina AF 12-24mm f/4 AT-X Pro DX (II) test side

 

Spesifikasjoner
Optisk konstruksjon 13 elementer i 11 grupper. 2 asfæriske
Blender blad 9
Minimum fokusdistanse 30cm (1:8)
Størrelse 89.5x84mm
Vekt 570g
Filter 77mm
Solblender Medfølger
Annet Internfokus.Er ikke beregnet for fullformat men fungerer ned til ca. 17mm

 

Tokina AF 12-24mm f/4 AT-X Pro DX II er tilnærmet det samme objektivet som den første utgaven, men levert med Nikon fatning så gir det også autofokus på de kamerahusene som mangler innebygget fokusmotor.

Det har også fått en bedre coating som gjør at objektivet skal ha mindre problemer med "flare" i motlys.

Objektivet skal også være tilgjengelig med Canon fatning uten at det er blitt observert i Norge i skrivende stund (Mars 2010). DX II utgaven kom på markedet i Februar 2009.

 

Brukererfaringer og testinfo nedenfor gjelder den første utgaven.

 

Med tanke på optiske egenskaper og bruksopplevelse så må det sies at dette objektivet har mye til felles med Tokina sitt 11-16 f2.8. Det har veldig god byggekvalitet, og jevnt over god kvalitetsfølelse. Vekten er derimot veldig høy.

Det har en skyvemekanisme for å skifte fra autofokus til manuell fokus. Når man autofokuserer så er det ikke mulig å overstyre fokus uten å gå over til manuell fokus. Dette er en funksjon som flere av konkurrentene har. Når det er sagt så er det veldig enkelt å fra autofokus til maneull pga at man bare drar litt i fokusringen.

Fokusmotoren er rask, men ikke fullt så stillegående og behagelig som en del konkurrenter. Det har også en ganske stor nærgrense på 30cm. Men det har fordeler som 9 blender blad og at det er mer lysterkt på telesiden sammenlignet mot enn en god del andre objektiver. Det har heller ikke et frontparti som beveger seg frem og tilbake når man zoomer.

Tokina 12-24

 

 

Bildekvalitet

Skarphet

Skarphet er veldig bra på 10mm og oppover, spesielt i sentrum! Hjørneskarpheten varierer derimot litt fra test til test. På 24mm derimot så er saken en helt annen. Objektivet har ganske dårlig skarphet på 24mm kombinert med blenderåpninger på f4 og f5.6. Det er først når det er nedblendet til f11 at det yter bra på denne brennvidden. Totalt sett så kommer det likevel veldig bra ut på skarphet!

 

Fortegning

Her er det blant de beste. De har lite tønneforvrengning. Bildet buler riktinok noe utover ved 12mm. Dette blir bare bedre og bedre etterhvert som man zoomer.

Vignettering

Vignettering er absolutt tilstede på f4 uten at det kan sies å være noe dårlig. Nedblendet til f5.6 og videre så er det generelt sett veldig bra.

 

Kromatisk abberasjon

Fargefeilbrytning er et stort problem på dette objektivet. Dette er jevnt over et problem på de fleste brennviddene, men værst på 12mm

 

Motlys

Det sliter litt med "flare" tendenser i direkte sollys. Ikke uvanlig for disse supervidvinkel objekvene. Resultatene ser ut til å ligge litt under gjennomsnittlig for Tokinaen.

 

Konklusjon

Tokina 12-24 er et objektiv med utrolig høy byggekvalitet og jevnt over gode resultater. Det gjør i utgangspunktet en veldig god jobb på skarphet , fortegning, og vignettering. På flere områder så har det resultater som er litt over gjennomsnittlig. Hovedproblemet er ganske mye kromatisk abberasjon og ikke de beste motlys egenskapene. Høy vekt og noe dårligere minste nærgrense kan for en del brukere trekke en del ned.

Objektivet går heller ikke ned til 10mm som begynner å bli ganske vanlig for mange av de alternative objektivene. Er man ute etter et supervidvikel zoom objektiv som går helt opp til 24mm så er det ikke så mange konkurrenter. Canon har et 10-22 som ikke går fullt så langt på telesiden, men som derimot yter ganske bra på 22mm på lavere blender verdier også.

Nikon har et 10-24, dette har riktignok ikke fullt så god byggekvalitet, men disse alternative orginale objektivene har en del andre gode egenskaper.

Sigma har et 12-24, dette er i utgangspunktet bare noe brukere av fullformat bør vurdere. Det er heller ikke så lysterkt.

Tokina 12-24 er kort fortalt et veldig bra objektiv som gjør det bra med tanke på spesifikasjoner, spørsmålet vil da bli, vil du virkelig ofre 2mm på den vide siden for at man skal få litt mer rekkevidde på telesiden sammenlignet med de fleste andre alternativer på markedet?

 

(Info og "test" er basert på spesifikasjoner, tester, og brukererfaringer nedenfor)

 

Linker til tester og brukererfaringer

Tester

 

SLRgear

 

Photozone

Optisk kvalitet : 3/5

Mekanisk kvalitet:4/5

Pris/egenskaper:5/5

 

DPreview

 

 

 

 

Brukererfaringer

 

SLRgear (38 brukere, 95% anbefalt)

Konstruksjon: 9.17

Bilde kvalitet: 8.17

Total vurdering:8.50

 

Fredmiranda (64 brukere, 89% anbefalt)

Byggekvalitet:9.69

Pris: 9.32

Total vurdering: 9.0

Anbefalt lesestoff

Info om supervidvinkel objektiver

 

Stortest av supervidvinkel objektiver

Copyright © 2009, objektivguide.com, all rights reserved.