Tokina AF 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX test side

Tokina sitt 11-16 er per idag det mest lysterke supervidvinkel zoom tilgjengelig for crop kameraer. (Mars 2010)

 

Spesifikasjoner
Optisk konstruksjon 13 elementer i 11 grupper. 2 asfæriske,1 SD
Blender blad 9
Minimum fokusdistanse 30cm (1:11.6)
Størrelse 89.2x84mm
Vekt 560g
Filter 77mm
Solblender Medfølger , Varekode BH77A
Annet Internfokus, er ikke beregnet for fullformat men fungerer ned til 15mm

 

Objektivet skiller seg litt negativt ut fra alternativene i samme prisklasse med veldig høy vekt og lite zoom område. Det har også en ganske dårlig nærgrense på 30cm sammenlignet mot andre som ofte er nede i 24cm. Det har heller ikke muligheten til å overstyre autofokus. Her må man eventuelt skifte til manuell fokus. Fokusmotoren er rask, men ikke fullt så stillegående og behagelig som en del konkurrenter. Så langt en svak start. Men der det derimot gjør det veldig bra er på byggekvalitet. Det er også konstruert slikt at fronten ikke går inn og ut når man zoomer. Det har også 9 blender blad for best mulig bokeh, noe som er mer enn de fleste alternative. (Ikke at dette er så veldig relevant på 16mm brennvidde og f2.8, men det kan ha et positivt utslag når man tar bilder av direkte lys.)

Med tanke på at zoom området er lite så bør det ha potensialle for god bildekvalitet.

Tokina 11-16

 

Bildekvalitet

Skarphet

Jevnt over så har objektivet en fantastisk skarphet. Dette gjelder også for hjørnene. Det er ikke helt bra på f2.8 og de laveste brennviddene, men det kan man heller ikke forvente. Nedblendet så gjør det en strålende jobb og gjør at objektivet er noe av det skarpeste man kan få tak i innenfor klassen.

 

Fortegning

Objektivet har jevnt over lite tønneforvrengning, men naturlignok så buler bildet en del utover på 11mm.

 

Vignettering

Vignettering er jevnt over helt helt grei med tanke på klassen. Som ekstremvidvinkel objektiver flest så har det en god del. Spesielt på de laveste brennvidde og mot de større blender åpningen, men det skiller seg absolutt ikke noe negativt ut til tross for at det er ganske mye på f2.8.

 

Kromatisk abberasjon

Dette er uten tvil den svakeste siden til objektivet. Jevnt over så er det dårligere enn de fleste konkurrentene. Dette gjelder over de fleste brennvidder og blenderverdier.

 

Motlys

Det lider litt av "flare" i motlys. Dette er ikke helt uvanlig innenfor klassen. Objektivet må sies å være litt under gjennomsnittlig.

 

Konklusjon

 

Dersom du vet at du har behov for f2.8 og er ekstra nøye på kantskarphet så er det ikke tvil om at dette er objektivet for deg. Da er det en klar favoritt, spesielt med tanke på at det ikke har noen direkte konkurrenter.

Men det er en pris å betale. Objektivet er ikke blant de rimeligste, det er tungt, det har et lite zoomområde og det lider en god del av kromatisk abberasjon i tillegg til en ganske så dårlig nærgrense.

Dette gjør at om du ikke må ha lystyrken og ikke skal studere skarpheten på hver eneste pixel veldig nøye så finnes det flere andre gode alternativer.

F.eks Canon sitt 10-22 eller Nikon sitt 10-24. Et annet lyssterk alternativ er Sigma sitt 10-20 med blender 3.5. Men som nevnt, er det lysstyrke man er ute etter så er Tokinaen en klar vinner.

 

(Info og "test" er basert på spesifikasjoner, tester, og brukererfaringer nedenfor)

 

Linker til tester og brukererfaringer

Tester

 

Photozone

Optisk kvalitet : 4/5

Mekanisk kvalitet:4/5

Pris/egenskaper:5/5

 

 

2 litt uvanlige testsider som tar for seg dette objektivet, spesielt motlys egenskaper.

KenRockwell

 

PBbase (Sammenligning mot Canon 10-22)

 

Brukererfaringer

 

SLRgear (13 brukere, 85% anbefalt)

Konstruksjon: 9.62

Bilde kvalitet: 8.23

Total vurdering:8.08

 

Fredmiranda (42 brukere, 90% anbefalt)

Byggekvalitet:9.44

Pris: 9.13

Total vurdering: 9.2

 

Anbefalt lesestoff

Info om supervidvinkel objektiver

 

Stortest av supervidvinkel objektiver

Copyright © 2009, objektivguide.com, all rights reserved.