Sigma AF 10-20mm f/3.5 EX DC HSM test side

Av: Torger Skurve

 

Spesifikasjoner
Optisk konstruksjon 13 elementer i 10 grupper. 4 asfæriske, 1SLD, 1ELD
Blender blad 7
Minimum fokusdistanse 24cm (1:6.6)
Størrelse 88,2x87.3mm
Vekt 520g
Filter 82mm
Solblender Medfølger.
Annet Beregnet for crop kameraer

 

Sigma 10-20 f3.5 er storebroren til det velkjente og populære Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM.

På papiret så ligger hovedforskjellen i at det er mer lyssterk og at det har en fast blender i hele zoom området. Men, det er også verdt å merke seg at det har fått flere kostbare linseelementer som skal ha bedre egenskaper. Objektivet har blitt noe større, tyngre, en del dyrere. Det har også fått en upraktisk filter størrelse på 82mm. pga størrelsen. (77mm er for de fleste objektiver det største). Som tidligere så har det god byggekvalitet, kvalitetsfølese, fokusmotor og det meste man kan ønske seg på den fronten. Det har også en front som går litt ut og ut alt ettersom hvor man er i zoom området. Men hvordan er det med tanke på bildekvalitet? Er det verdt det store mellomlegget?

(info nedenfor er basert på tester, og til en viss grad brukererfaringer)

Sigma 10-20 f3.5 test

 

Bildekvalitet

 

Skarphet

Senterskarpheten er jevnt over veldig bra! Men objektivet har som tidligere en svakhet. Hjørneskarphet. Utover mot hjørnene så er det muligens jenvt over et hakk bedre enn før. Men helt i ytterkant er skarpheten veldig dårlig på 10mm. Går man derimot litt opp på brennviddene så blir ting mye bedre helt i ytterkant av bildet. Totalt sett så må det sies å være ganske bra på skarphet.

 

Fortegning

Som supervidvinkel flest så har det ganske mye fortegning på 10mm. Dette gjør at bildet buler en del utover.Oppover i zoomområdet så forbedres dette betraktelig.

 

Vignettering

Vignettering er det mye av på full flender åpning og 10mm. Dette forbedres riktiknok en god del ved å blende ned til f5.6. Når man zoomer litt så blir det enda bedre.

 

Kromatisk abberasjon

Kromatisk abberasjon er et større problem for objektivet. Dette til tross for en del kostbare linseelementer. Dette er spesielt tydelig rundt 10mm, men også jevnt over.

 

Motlys

En del brukere rapporterer gode egenskaper i motlys. Dette er riktignok lite dokumentert.

 

Konklusjon og alternative objektiver

 

For å sammenligne objektivet litt opp mot andre så ser vi først på lillebror Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM. Om du ikke har stort behov for litt bedre lysstyrke så gå heller for dette. Det sparer deg for penger, vekt, størrelse, og upraktisk filter størrelse. Optisk sett så har begge objektivene noen fordeler og ulemper. Den nye f3.5 utgaven har f.eks mer kromatisk abberasjon, men mindre fortegning. Skarphet er jevnt over like bra eller til fordel for den nye f3.5 utgaven. Trenger man bedre lysstyrke så går man for f3.5 utgaven. Men om det er lysstyrke man virkelig er ute etter så er Tokina 11-16 f2.8 et veldig godt alternativ i omtrent samme prisklasse.

Sigma 10-20 f3.5 er riktinok et kostbart objektiv. Dette gjør at det til en viss grad konkurrerer med orginal optikk også. Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM og Nikon AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5G ED. På 10mm brennvidde så er disse like lyssterke som Sigmaen, men litt svakere etterhvert som man zoomer. Tilgjengjelt så har de et enda større zoomområde og en del andre fordeler.

 

Sigma 10-20 f3.5 er absolutt et godt og noenlunde lyssterk objektiv. Men det har flere sterke konkurrenter. Personlig så hadde jeg vurdert Tokina sitt om man virkelig trenger lysstyrken. Trenger man ikke den så går man for orginal optikk. Men Sigma 10-20 f3.5 er riktignok en god mellomting.

 

Linker til tester og brukererfaringer

Tester

 

SLRgear

 

Photozone

Optisk kvalitet : 3/5

Mekanisk kvalitet:4,5/5

Pris/egenskaper:3,5/5

 

 

 

Brukererfaringer (oppdatert Mars 2010)

 

SLRgear (8 brukere, 57% anbefalt)

Konstruksjon: 8.86

Bilde kvalitet: 6.63

Total vurdering: 6.86

 

Fredmiranda (ikke opprettet)

Byggekvalitet: -

Pris: -

Total vurdering: -

 

Alternativ link til brukererfaringer:

Amazon (11 brukere)

 

Anbefalt lesestoff

Info om supervidvinkel objektiver

 

Stortest av supervidvinkel objektiver

Copyright © 2009, objektivguide.com, all rights reserved.