Nikon AF-S 85mm f/3.5 G ED Micro VR DX test side

 

Nikon sitt 85mm Micro VR er et nytt og spennende objektiv. Det skiller seg ut med at det har bildestabilisator. Det passer kun til DX (crop) kameraer, noe som gjør det til det første og eneste Nikon macro objektiv som ikke passer til fullformat. Det er mindre lyssterk sammenlignet med de fleste alternative modeller. I tillegg så koster det en del, og fatningen (feste til kamerahus) er bare bygget i plast. Så langt noe uvanlig og ikke helt imponerede.

 

Spesifikasjoner
Optisk konstruksjon 14 elementer i 10 grupper. Et ED glass
Blender blad 9 (avrundet)
Minimum fokusdistanse 28.6cm (1:1)
Størrelse 89x209mm
Vekt 355g
Filter 52mm
Solblender Nikon HB-37 ,bajonett formet, medfølger
Annet Silent-wave autofokus motor. Internfokus, passer ikke fullformat

 

Det positive er at er veldig lett! Det veier bare 355g, noe som er gjør at det stiller i fjærvekt klassen sammenlignet med Nikon sitt 790g tunge 105mm f2.8 Micro VR !

Det har den gode velutprøvde Silent-wave autofokusmotoren til Nikon som alltid sørger for rask, stillegående, og effektiv fokusering. Objektivet mangler riktignok fokusbegrensnig knapp som trolig kunne gjort det enda mer effektivt i macro området.

 

Nikon 85mm micro

Bildekvalitet

Kommer mer info når vi har den tilgjengelig.

 

Siden objektiver bare passer til crop kameraer så forventer vi noe vignettering på full åpning, men det vil vi se med tiden. Per idag så er objektivet ganske så ferskt. (Februar 2010)

 

Med 9 avrunda blender blad forventer i flott bokeh.

 

MTF grafer viser veldig god skarphet.

 

Konklusjon og bruksområde og alternativer

Objektivet er noe kostbart, ca. 5300. Det har en typisk billig festemekanisme i plast (noe som er veldig uvanlig for et objektiv i denne prisklassen og størrelsen). Det er ikke så lysterk som alternativene. Dermed er det mindre optimalt som et portrett objektiv for de som ønsker å viske ut bakgrunnen.

Bildestabilisering har i utgangspunktet minimalt å si på denne brennvidden og til portretter, dette med tanke på at man som oftest vil ha en lukkertid rundt 1/80 eller raskere for å unngå bevegelseuskarphet. Noe de fleste vil klare å få skarpt uten hjelp fra en bildestabilisator.

 

Det mangler fokusbegrensning knapp, noe som gjør at den raske fokusmotoren ikke får utnyttet sitt fulle potensiale. Det passer ikke fullformat hus (FX), noe som pleier å sørge for at objektivet har gode egenskaper på vignettering.

 

Hvem er dette objektiv da for? Sammenlignet med f.eks Tamron 90mm og Nikon 85mm så har objektivet en mye bedre og raskere fokusmotor. Byggekvaliteten er bra. Og det har en god bildestabilisator. Tar man macro bilder så vil man ofte blende ned forbi f3.5 likevel. Så på macro så gjør det i utgangspunktet en kjempe jobb. På nær 1:1 macro så vil ikke bildestabilisatoren gjøre noe nevneverdig nytte. Tar man vanlige håndholdte bilder derimot så kan den være veldig fin å ha.

Når alt kommer til alt, objektivet er utrolig bra, og basert på MTF grafer og på brukererfaringer så er det skarpt som bare det.

 

Er du ute etter et lett objektiv med en fantastisk god og rask fokusmotor, kombinert med bildestabilisator så er dette et lett valg, da kjøper du dette. Alternativt så finnes det mange andre gode macro objektiver som har en brennvidde på rundt 100mm. Men med tanke på vekt, fokusmotor og stabilisering så er det ingen som kan matche dette.

Linker til tester og brukererfaringer

Tester

 

SLRgear (ingen test enda)

 

Photozone (ikke opprettet i skrivende stund)

Optisk kvalitet :

Mekanisk kvalitet:

Pris/egenskaper:

 

 

Brukererfaringer

 

SLRgear (ingen brukererfaringer i skrivende stund)

Konstruksjon:

Bilde kvalitet:

Totalvurdering:

 

Fredmiranda (ingen brukererfaringer i skrivende stund)

Byggekvalitet:

Pris:

Totalvurdering:

 

Amazon.com (6 brukererfaringer)

 

Anbefalt lesestoff

Info om macro objektiver

Stortest av macro objektiver

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.