Canon EF 100 mm f/2.8 L IS USM macro

 

Canon har lenge hatt et fantastisk Canon EF 100 mm f/2.8 USM macro som for de fleste gjorde jobben som et 100mm macro objektiv. Men i slutten av 2009 så ble det lansert en enda bedre utgave med L og IS i navnet.

 

Spesifikasjoner
Optisk konstruksjon 15 elementer i 12 grupper. 1x UD
Blender blad 9 (avrundet)
Minimum fokusdistanse 30cm (1:1)
Størrelse 77x123mm
Vekt 625g
Filter 67mm
Solblender Medfølger
Annet Bildesbatilisator, værtett, internfokus, 3hakk på fokusbegrensning

 

Canon EF 100 mm f/2.8 L IS USM macro

Bildekvalitet og funksjoner

Noe vi savnet med den lavere modellen var at det bare hadde 8 blender blad. Bokeh var ikke 100% i toppklasen. Det nye L objektivet har fått 9 avrunda blender blad for perfekt bokeh.

 

100mm f2.8 (Ikke L IS) hadde bare 2 hakk på fokusbegrensning bryteren. Begge disse gikk til uendelig. Så det var ikke mulig å få optimal autofokushastighet i macro området. Det nye L objektivet har nå 3 hakk, et ekstra som sørger for rask fokus i macro området.

 

Ellers hadde vi ikke mye å utsette på den lavere modellen. Men dette er langt fra alt som som er forbedret.

 

Det har fått muligheten til å bruke stativfeste ( tilleggsutstyr).

 

Det har fått en L i navnet. Noe som tilsier optisk kvalitet i toppklasen!

 

Tester viser marginalt bedre skarphet på f2.8 (kunne ikke bli mye bedre). Dette gjelder om det brukes på fullformat eller crop kamera.

Komatisk fargeavvik ser riktignok ikke ut til å ha blitt bedre enn tidligere til tross for UD linse som skal motvirke dette. Men dette var i toppklassen.

Vignettering er som før. Minimalt, og bare nevneverdig synlig på f2.8

Forvrengning er ikke tilstede. Kort fortalt, det er ikke så stor grunn til å oppgradere pga. bildekvalitet, da kan man ende opp med å bli skuffet. Ikke fordi den er dårlig, men fordi den vanlige 100mm er fantastisk god.

 

Det er også blitt vann og støv bestandig for enda bedre holdbarhet, så det er nå på listen over Canon sine værtette objektiver.

 

Den største og mest unike oppgraderingen er likevel ikke nevnt. Objektivet er det første med en bildestabilisator som gjør nytte ved macro fotografering. Dette er fordi det har fått en ny hybrid IS (HIS) som også korrigerer for linære kamerabevegelser i tillegg til de vanlige roterende.

Til vanlig fotografering skal det god for opptil 4 trinn med stabilisering. På full macro, 1x forstørrelse så skal det kunne gi fotografen 2 trinn med stabilisering og på 0,5x 3 trinn. Noe andre objektiver ikke klarer like effektivt med vanlig bildestabilisering.

 

Så kommer det mange er redd for og som alltid pleier å være en stor ulempe når man oppgrader med bedre byggekvalitet, optikk, og bildestabilisator. Hvor mye større og tyngre er det blitt sammenlignet med Canon EF 100 mm f/2.8 USM macro?

Det er bare blitt 25g tyngre, 1mm smalere og 4mm lengre! Imponerende!

Filter størrelsen har gått opp fra 58 til 67mm.

 

Konklusjon

Den litt lavere modellen uten L og IS er et fantastisk objektiv. Nå er det forbedret på 2 områder som var ønskelig. I tillegg har det fått en bildestabilisator og bedre byggekvalitet uten å legge nevneverdig på seg. Da er det ikke tvil om at dette er en klar favoritt til tross for at den koster en del tusenlapper mer!

Linker til tester og brukererfaringer

Tester

 

SLRgear

 

Photozone

Optisk kvalitet: 3,5/5

Byggekvalitet: 4,5/5

Pris/egenskaper: 4/5

 

The Digital Picture

Brukererfaringer

 

Fredmiranda (37 brukere)

Byggekvalitet: 9,19

Pris vurdering: 8,56

Totalvurdering: 9,4

 

SLRgear (2 brukere)

Konstruksjon: 9,5

Bilde kvalitet: 10

Total vurdering: 9

 

Anbefalt lesestoff

Info om macro objektiver

Stortest av macro objektiver

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.