Inspirasjon - video med Canon Eos speilrefleks

1.mai 2010, av Torger Skurve

Canon speilrefleks er ganske så "HOT" på videofronten i disse dager. Mange av Eos kamerahusene er så gode at de kan brukes til filmproduksjon både på amatørmessig og proffesjonelt nivå. Alle kan blant annet filme i full HD kvalitet og alle har flere titalls objektiver tilgjengelig. NRK og TV2 har f.eks vært borti disse kameraene. Tv2 kommer med flere innspillinger hvor Eos speilreflekskameraer er brukt. 5D Mk II er f.eks brukt som videokamera i den siste episoden av tv serien House. Så, for oss andre vanlige dødlige amatører så bør de ihvertfall duge.

 

Grunnen for at speilrefleks til video er veldig populært har med den store bildebrikken. Noe som gjør at man kan få veldig liten dybdeskarphet. Spesielt med de rette objektivene. Dette gjør at det er mulig å få en skikkelig "film look" med ganske rimelig utstyr. Tilgjengjeld så kan det være litt for mye dybdeskarphet å jobbe med for den jevne forbruker som vil filme en liten unge som springer frem og tilbake. Da kan det være vanskelig å ha de helt i fokus. Spesielt om man skal zoome litt. I slike tilfeller så kan det være mye bedre og enklere å kjøpe et vanlig videokamera. Da er man lettere sikret skarpe og gode resultater uten å styre på.

Mulighetene for kreativ video er derimot helt fantastiske i et speilreflekskamera. Og det i et apparat som i utgangspunktet er beregnet for foto og som man tar med seg når man skal ta bilder. Noen gang lurt på hva man kan få til med et speilrefleks? På denne siden er det samlet litt inspirasjon!

 

 

 

Litt info om kameraene og forskjellene

 

1Dmk IV fungerer som et fantastisk videokamera. Men med en høy prislapp og 1.3 crop faktor så vil de fleste gå for et 5D mk II eller kanskje 5D mk II + et 7D. Fordelen til 1D kameraet er ekstreme egenskaper i dårlig lys og at det kan filme med veldig høy framerate i 720p modus (50/60fps). Som høyhastighets fotoapparat stiller det i en klasse for seg selv!

 

5Dmk II er mest brukt til film siden det har en fullformat brikke. Det har også manuelle lydnivåer og histogram ved manuell eksponering , noe som skiller det litt ut fra Eos 7D. Det koster heller ikke en formue med tanke på egenskapene. Fantastisk videokvalitet uansett lysforhold, godt batteri og brukerfunksjonalitet. Dette var førstemann ut med skikkelig video. Da var det ikke fokus på 720p med 50fps. Så det mangler her. Ellers har det alt man kan ønske seg av et speilreflekskamera i 2010 med tanke på videoproduksjon.

 

Eos 7D har en mindre bildebrikke, 1,6x crop, men det har blant annet muligheten til å filme i 720p med 50 bilder i sekundet. Veldig fint om man skal lage litt slow motion video f.eks. Et kamera som raskt ble populært til filmproduksjon pga. fantastisk video kvalitet og funksjonalitet. Det meste man kan ønske seg dersom fullformat ikke er viktig.

 

550D er en mye lavere og rimeligere modell, men det har i praksis samme video funksjonalitet som Eos 7D. Noe som er ganske rått siden det er et fotoappratat til under 7000,-! Man må da leve med et mindre grep, dårligere byggekvalitet, svakere batterilevetid, manglende LCD skjerm på toppen og et kontrollhjul mindre. Men, det har en helt fantastisk skjerm i 3:2 format som er veldig bra til video og live view bruk. Utrolig mye foto og videoapparat for pengene!

 

Eos 500D, forgjengeren til 550D har også en ganske god video funksjon men det har en del "mangler" som gjør det mindre egnet. Ingen manuelle innstillinger, lavere frame rate og mindre valg, mangel på mikrofontilkobling. Det har også litt litt mer støy i veldig dårlig lysforhold. Av disse grunnene så er det lite fokus på dette kameraet innenfor amatør video og filmproduksjon.

 

Eos 1D mkIV

 

Eos 5D mk II

 

Eos 7D

 

Eos 550D (med kit objektiv!)

 

 

   

 

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.