Nikon D90 test side

Nikon D90 er et utrolig bra kamera med det meste av funksjoner. Det kan passe til nybegynnere som er ute etter fordelen med større grep, bedre skjerm, bedre søker og mange av de ekstra funksjonene som ligger i D90. Kameraet erstatter det godt kjente D80. Et kamera som var bra på det meste, men D90 tilbyr mye gode og moderne finesser som live view, videofunksjon, større og bedre skjerm, høyere oppløsning, større iso område og bedre støy egenskaper. Raskere skuddhastighet med 4,5 bilder i sekundet, integrert rensesystem og mer. Entusiaster vil lett finne seg til rette med kameraet med 2 kontroll hjul, mange hurtigknapper og en totalpakke som gjør det meste bra.

Nikon D90 test bilde

Info hentet fra nikon.no

 

  CMOS-bildesensor i DX-format med 12,3 megapiksler gjør at du kan ta bilder med enestående detaljrikdom og lage imponerende skarpe forstørrelser. En innebygget selvrensende sensorenhet minimerer effekten av støv.

   

  EXPEED bildebehandlingssystem for optimal ytelse og maksimal bildekvalitet.

   

  Høy ISO-følsomhet (200-3200), utvidbart opp til ISO 6400 (tilsvarende) og ned til ISO 100 (tilsvarende). Lukkerhastighetene blir raskere, noe som betydelig reduserer risikoen for uskarpe bilder når du tar bilder av motiver i rask bevegelse eller i dårlig lys.

   

  Aktiv D-Lighting bevarer detaljene i høylys og skygger og gir utrolig flotte bilder med naturlige kontraster. Funksjonen kan aktiveres manuelt eller automatisk, og har fire nivåer, inkludert ”Extra High” (Ekstra høy).

   

  Med bildekontrollene kan du tilpasse stilen og stemningen i bildene dine. Velg blant seks innstillinger: Standard, Livlig, Nøytral, Monokrom, Portrett og Landskap.

   

  Motivgjenkjenningssystemet med ansiktsregistrering kombinerer data fra kameraets målesystem og AF-sensorene, slik at du får nøyaktige eksponeringer og skarpe bilder. Systemet registrerer ansikter for portretter eller gruppebilder

  med naturtro hudtoner.

   

  Avansert autofokusytelse med allsidig Multi-CAM 100 11-punkts AF-system gir rask og nøyaktig autofokusdekning over hele rammen. AF-feltmodusene takler de fleste fotograferingssituasjonene og omfatter også AF med 3D-følging, som lar deg justere komposisjonen av bildet etter at du har fått motivet i fokus.

   

  Med Direkte visning med autofokus kan du enklere komponere bilder ved hjelp av LCD-skjermen. Tre AF-moduser støttes: Ansiktsprioritert AF for portretter (registrerer opptil 5 ansikter i rammen), bredfelts AF for bilder som tas med håndholdt kamera og normalt AF-felt for bilder som tas med stativ.

   

  Ved hjelp av den nyskapende D-Movie-funksjonen kan du spille inn filmer i JPEG-format*. Kameraets store bildesensor (sammenlignet med bildesensoren i et vanlig videokamera) og høye ISO-følsomhet leverer fantastisk bildekvalitet. Benytt fotograferingsteknikker på filmen ved hjelp av det store utvalget NIKKOR utbyttbare objektiver, f.eks. fiskeøye, vidvinkel eller supertelefoto, og ta ekstreme nærbilder med Micro NIKKOR-objektiver.

   

  3-tommers, 920-punkters LCD-skjerm med høy oppløsning og 170 graders visningsvinkel gjør det enklere å bruke funksjonen Direkte visning.

   

  Avanserte motivmoduser optimerer kamerainnstillingene automatisk (f.eks. bildekontroller og aktiv D-Lighting), for å få de beste fotograferingsstilene, effektene og forholdene. Velg blant Portrett, Landskap, Nærbilde, Sport eller Nattportrett.

   

  Klar søker med pentagonprisme med 96 % dekningsgrad og 19,5 mm øyepunkt for nøyaktig komposisjon.

   

  Rask respons: med oppstart på omtrent 0,15 sekunder, 65 millisekunders utløserforsinkelse og 4,5 bilder per sekund**.

   

  Omfattende retusjeringsmeny med en rekke fotoeffekter, inkludert fiskeøye, forvrengningskontroll og rett ut. Det opprinnelige bildet forblir slik det er, og kameraet oppretter raskt og enkelt en kopi som du kan redigere og forbedre i kameraet.

   

  Mange avspillingsfunksjonerinkludert innebygd Pictmotion-lysbildefremvisning, 72-bilders miniatyrvisning, kalenderavspilling og en histogramvisning som viser histogrammer av forstørrede deler av et bilde.

 

Videoreview fra Cameralabs!

 

Promo video fra Chase Jarvis

 

Filmet med D90

 

Videotest av D90 og Eos 500D

 

Erfaringer og bruksområde

Det er mye bra som kan sies om D90. For folk flest vil dette være det ultimate allround kameraet, ihvertfall om man ønsker et kamerahus som er hakket større enn de lavere modellene, som D5000.

Det er også det rimeligste Nikon kameraet som har innebygget fokusmotor. Det har en betraktelig bedre betjening enn f.eks D5000. Dette er mye pga. mange hurtigknapper og 2 kontrollhjul.

Annet som vi liker er muligheten til å styre blitser som SB600 og SB900 trådløst ved hjelp av den innebygde pop up blitsen.

 

Det har også andre fine funksjoner som går igjen i en de fleste Nikon modeller. Innebygget autofokus hjelpe lys. Konfigurasjon for når iso verdien skrur seg opp. Spørsmålstegn knapp som kan forklare meny funksjoner (veldig brukervennlig). Gode retusjering muligheter og mer.

 

Men, alle kameraer har noen ulemper som er greit å vite om. JPEG bildene som kommer ut av dette kameraet med orginale innstillinger er lite oppskarpet og fremstår ikke som så skarpe som ønskelig. Dette kan ordnes ved å modifisere bildestilen. Kameraet leverer gode bilder i RAW format, men det følger ikke med noe god programvarepakke for å behandle disse filene.

 

Skal man stille om fra auto iso og over til manuell så må man inn i menyen. Denne funksjonen burde vært tilgjengelig på iso knappen.

Dette kan man gjøre litt enklere ved hjelp av "my menu" og å programere den ene hurtigknappen på kameraet til å gå til "my menu"

 

Iso knappen burde vært bedre plassert på toppen av kameraet slik at man ikke måtte flytten hånden som støtter objektivet så mye.

 

Med en rask minnebrikke og JPEG bilder så fungerer kameraet bra til action og sport med 4,5 bilder i sekundet.

 

Kameraet har også videofunksjon, men mangler blant annet aufofokus. Videokvaliteten er god men, men ikke så bra som det rimeligere Eos 500D. Videotest av D90 og Eos 500D

 

Nikon D90 vs. Canon Eos 500D (litt lavere Canon modell)

JPEG bildene fra D90 fremstår ikke som så skarpe og fine som de som kommer ut av Eos 500D, men det kan ordnes. D90 har hakket bedre støy egenskaper på høye iso verdier. Det har 2 kontroll hjul, større grep, hakket bedre søker og lcd display på toppen av kamerahuset. Det har bedre batterikapasitet og en noe mer avansert lysmåling. Det er litt raskere på seriefoto med 4,5 bilder i sekundet kontra 500D sine 3,4. I tillegg så kan det styre andre blitser trådløst ved hjelp av master blitsen.

Til 500D sitt forsvar. Det er rimeligere, mer kompakt, har en bedre programvare pakke. En bedre filmfunksjon. Høyere oppløsning og skarpere bilder ut av kameraet,i tillegg et større iso område. Det har også en del til felles med D90. Samme oppløsning på skjerm, innebygget fokusmotor, en veldig god søker og gode betjeningsmuligheter.

Canon Eos 500D test

 

Nikon D90 vs. Canon Eos 50D (litt høyere Canon modell)

D90 har fordelen med videofunksjon, mer avansert lysmåling og mulighet for å styre andre blitser med pop up blitsen. 50D har et hakk bedre betjening, raskere bildefremvising, mye raskere skuddhastighet og passende buffer (6,3 bilder i sekundet vs 4,5 på D90). 50D har en lett værtetting, pc sync tilkobling, og microjustering til objektiver. Det har noe høyere oppløsning, større utvidbart iso område og hakket skarpere JPEG bilder ut av kameraet. Canon Eos 50D Test

 

Nikon D90 vs D5000 (lavere modell)

D90 har samme bildebrikke som D5000 og koster noe mer. Tilgjengjeld så har kameraet det meste som D5000 "mangler", og annet som er veldig fint å ha. D90 har innebygget fokusmotor, større søker og bedre dekningsgrad, større og mye bedre høyoppløst skjerm (ikke vribar som D5000). Større og bedre grep med 2 kontrollhjul. Et hakk raskere bildehastighet (4,5 fps, men mindre buffer). Bedre batterikapasitet. Mulighet til å styre blitser trådløst ved hjelp av innebygget pop up blits, lcd skjerm på toppen og noe mer. D5000 har ikke disse tingene og er også fysisk mindre med et dårligere grep. Nikon D5000 Test

 

Nikon D90 vs D300s (høyere modell)

D300s er oppgradert på de fleste områder. Hovedfordelene er større søker med 100% dekning, værtetting, mer avansert fokus system og 7 bilder i sekundet. Det har også mange andre små fordeler, 2 minnekort plasser, autofokus under film, kontrollhjul man ikke kan vri rundt ved en feil og en del mer. Det er noe større og en god del dyrere.

 

Konklusjon

D90 har veldig mange gode sider og få av de negative. Det leverer veldig bra jevnt over og fungerer for de fleste som et supert allround kamera. Det har ingen spesielle scene moduser som er ekstra nybegynner vennlige, men en vanlige oppegående nybegynner kan fint begynne med dette kamerahuset! Dette er også en kamerahus som man kan vokse på. For en entusiast så har kameraet det meste, ihvertfall om man ser bort fra det lille ekstra på byggekvalitet og høy bildefrekvens. Anbefalt!

Linker til tester av Nikon D90

Norske

 

Digit.no - Terningkast 6

 

akam.no - Akam anbefaler

 

Dinside.no - Terningkast 6

 

Lyd og bilde - D90 et særs spennende alternativ i prisklassen, med lynrask fokus og respons, og forbilledlig betjeningsvennlighet.

 

Foto.no - D90 anbefales til alle dem som ønsker seg et kapabelt kamera med imponerende bildekvalitet i et kompakt, funksjonsrikt og relativt rimelig kamerahus. 

 

 

Utenlandske

 

DPreview - Highly Recommended

 

 

Cameralabs - Highly Recommended

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.