Nikon D5000 Test side

Nikon D5000 er modellen som erstatter D60. Det har fått en oppgradert bildebrikke for bedre detaljer og minde støy i dårlig lys. Det har fått vribar skjerm, filmfunksjon, live view, forbedret autofokus system og noe bedre hurtighet med mulighet for å ta 4 bilder i sekundet, Norsk meny språk og diverse andre små endringer og fordeler. Totalt sett en veldig bra oppgradering!

Nikon D5000 Test

Info hentet fra nikon.no

 

  2,7-tommers vippbar LCD-skjerm som åpnes nedover gjør det enkelt å ta bilder fra en hvilken som helst vinkel og fremdeles ha et stødig grep på kameraet. Når skjermen ikke er i bruk, kan den lukkes med LCD-panelet inn mot kameraet slik at det beskyttes.

   

  Med D-film kan du ta opp vakre filmklipp (HD) med høy oppløsning og lyd. Den store bildesensoren og høye ISO-følsomheten gir eksepsjonell bildekvalitet. En rekke utskiftbare NIKKOR-objektiver kan brukes for å oppnå kinofilmeffekter, og du kan vise filmklippene på kameraet eller en HDTV.

   

  Direkte visning med følging av motivet: Med Direkte visning kan du komponere bilder ved hjelp av LCD-skjermen. Fire lett tilgjengelige AF-innstillinger sikrer skarpe resultater: Ansiktsprioritert AF, bredfelts AF, normalt AF-felt og AF med motivfølging holder kameraet fokusert på et motiv i bevegelse, selv når det flytter seg ut av bildefeltet et øyeblikk.

   

  CMOS-bildesensor i DX-format med 12,3 megapiksler gjør at du kan ta bilder med enestående detaljrikdom og lage imponerende skarpe forstørrelser.

  Høy ISO-følsomhet (200-3200), utvidbart opp til ISO 6400 (tilsvarende) og ned til ISO 100 (tilsvarende). Lukkerhastighetene blir raskere, noe som betydelig reduserer risikoen for uskarpe bilder når du tar bilder av motiver i rask bevegelse eller i dårlig lys.

   

  Integrert støvreduksjonssystem: System for rengjøring av bildesensor og kontroll av luftstrøm holder støv unna kameraets bildesensor for klare, flekkfrie bilder.

   

  Avansert autofokusytelse med allsidig Multi-CAM 100 11-punkts AF-system gir rask og nøyaktig autofokusdekning over hele rammen. Fire AF-områdeinnstillinger, inkludert 3D følgefokus med AF, gir skarpe resultater, enten motivet er ute av rammen, i rask bevegelse eller totalt uforutsigbart.

  Motivgjenkjenning optimerer eksponering, autofokus og hvitbalanse like før lukkeren utløses, noe som gir nøyaktig eksponering og skarpe bilder.

   

  EXPEED bildebehandlingssystem for optimal ytelse og maksimal bildekvalitet.

   

  Aktiv D-Lighting bevarer automatisk detaljene i høylys og skygger og gir utrolig flotte bilder med naturlige kontraster. Funksjonen trer i kraft i samme øyeblikk som du tar bildet, har fire styrkegrader og kan aktiveres manuelt eller automatisk.

   

  Motivvalg justerer kamerainnstillingene automatisk (f.eks. bildekontroller og aktiv

  D-Lighting), så man slipper å gjette seg fram i vanskelige situasjoner og får optimale resultater. Du bare dreier programhjulet til MOTIV for å komme til de mest brukte innstillingene. Eksempelbilder vises på skjermen for å hjelpe deg til å velge riktig innstilling, og det er 19 å velge mellom.

   

  En omfattende innebygd retusjeringsmeny gjør at du kan redigere og forbedre bilder i kameraet. Den inneholder en rekke bildeeffekter, slik som perspektivkontroll, mykt fokus og fargeomriss, noe som forvandler bildet til en konturtegning.

   

  Med bildekontrollene kan du tilpasse stilen og stemningen i bildene eller D-filmene før du gjør opptak. Velg blant seks innstillinger: Standard, Levende, Nøytral, Monokrom, Portrett og Landskap.

   

  Svært slitesterk lukkerenhet som er konstruert for å tåle 100 000 sykluser: gir enestående driftssikkerhet. Den er grundig testet på fullt utstyrte kameraer, og gir nøyaktig lukkerkontroll.

   

  Stille opptaksfunksjon: perfekt til fotografering av et sovende barn. Denne funksjonen reduserer lyden av interne mekanismer i kameraet betydelig når du trykker på utløseren.

   

  Mange avspillingsfunksjoner, inkludert en kalendervisning som ordner bildene etter datoen og tidspunktet de ble tatt, en 72-bilders miniatyrvisning og histogrammer av forstørrede deler av et bilde. HDTV-kompatibilitet: den innebygde kontakten for

   

  HDMI-grensesnitt (High-Definition Multimedia Interface) gjør at du enkelt kan se både stillbilder og filmer på en HDTV. Du kobler ganske enkelt kamerat til en TV ved hjelp av en kompatibel HDMI-kabel.

   

  NIKKOR-objektiver: optimalisert for bruk med AF-S og AF-I NIKKOR-objektiver, berømt for å gi enestående skarphet, klare kontraster og nøyaktig fargegjengivelse.

   

  GPS (Global Positioning System) via en GP-1-enhet (tilleggsutstyr) som monteres til kameraet, registrerer automatisk stedsinformasjon som breddegrad, lengdegrad, høyde og tid som ‘geotagger’ i bildedataene (EXIF) til hvert bilde.

 

Videoreview fra Cameralabs!

 

 

 

 

Erfaringer og bruksområde

Nikon D5000 er et veldig bra allround kamera, som kombinerer gode nybegynner finesser med utrolig god bildekvalitet for prisen. Bildebrikken som sitter i dette kameraet kom først i D300, så havnet den i D90 og nå i D5000. Det sies også at denne brikken er optimalisert siden D300. Kort fortalt. Kameraet har 12 veldig effektive megapixler og det har veldig gode støy egenskaper i dårlig lys innen for sin prisklasse.

Det har også et bra autofokus system, 4 bilder i sekundet og en stor buffer som gjør at det er mulig å ta lange bildeserier.

 

Bildekvaliteten er som nevnt veldig bra. Men standard JPEG bilder rett ut av kameraet er ganske lite oppskarphet. Man kan selv lage seg en egen bildestil men det vil ikke ha innvirkning på de vanlige bildemodusene som en del nybegynnere vil foretrekke å bruke. Om man skal ta bilder i rå format (RAW) så følger det ikke med nødvendig programvare til det. Dette må kjøpes separat.

 

D5000 mangler vanlige hurtigknapper og det meste må gjøres ved å bruke pilene og finne frem på lcd skjermen. En løsning som ikke er helt optimal for viderekomne fotografer som vil ha en raskere betjening. Men kanskje mindre forvirrende for nybegynnere. Her bruker man lcd skjermen og pilene til det meste.

 

Kameraet er en av de få blant speilrefkelsmodeller som har vribar skjerm. (Eneste blant Nikon og Canon i skrivende stund)For mange så er den vribare skjermen veldig viktig, men det kan være greit å vite om noen ulemper med denne.

For det første, skal man ta bilder ved å bruke skjermen så må live view aktiveres. D5000 har bare mulighet for å bruke kontrastbasert fokus (ikke hurtig modus/tripod modus). Det vil si bildet vises på skjermen hele tiden og kameraet kan bruke alt fra 1,5-5 sekunder på å finne fokus.Har du f.eks planer om å holde kameraet høyt oppe, vri skjermen ned for så å ta bilde av en unge i fart så er sannsynligheten stor for at du ikke får fokusert skikkelig eller raskt nok. I slike tilfeller så er det ofte mer effektivt å bare sette kameraet på kontinuerlig holde det opp og skyte blindt med full hastighet for deretter å slette bomskudd.

En del brukere som er ute etter vribar skjerm skal ta portrettbilder. Disse bruker ofte fast optikk. Siden D5000 manger innebygget fokusmotor så gir det en del begrensninger, spesielt på typiske portrett objektiver som AF 50mm f1.8 eller 85mm utgaven.

 

D5000 er også det rimeligste Nikon speilreflekskameraet med video funksjon. Denne fungerer likt som i D90. Hovedulempen her er mangelen på autofokus under film og at resultatene ikke blir så fine som fra Canon Eos 500D. Dette kan du lese mer om i en test filmfunksjonen på D90.

 

Kameraet har ikke bracketing. HDR-entusiaster gjør livet enklere ved å kjøpe et annet kamerahus.

 

Innenfor denne prisklassen så er de fleste kamerahus ganske kompakte. Om du skulle få behov for å kjøpe et batterigrep så er ikke dette et produkt som finnes til D5000.

 

En veldig fin funksjon på D5000, som går igjen i Nikon kameraer er muligheten til å få info om det meste inne i menyene. Dersom du lurer på hva en funksjon gjør så er det bare til å trykke på spørsmålstegn knappen og man får en kort og god forklaring.

 

Det har også fokuslampe som kan hjelpe kameraet til å fokusere i dårlig lys. Dette er en foretrukket løsning sammenlignet med kameraer som bruker blinkende blits lys.

 

Kameraet har også innebygget korrigering av kromatisk abberasjon. D-lighting er en funksjon som gjør en god jobb på å få frem detaljer i høylys og skygger.

 

Nikon D5000 vs. Canon Eos 500D (hovedkonkurrent)

Eos 500D er hovedkonkurrenten og det har en del fordeler. Det har høyere oppløsning (15MP), større iso område (kan utvides til 12800), høyere bitrate (14 kontra 12). D5000 gir i utgangspunktet like gode bilder men det har noe svakere oppskarping, så JPEG bildene som kommer ut av kameraet med vanlige bildeprofiler ser ikke fullt så fine og skarpe ut som i Eos 500D.

500D har en større LCD skjerm med mye høyere oppløsning. Det har ikke problemet med at det mangler fokusmotor, noe som kan være ganske viktig om du ikke er glad i begrensninger av objektiver. Det har en bedre filmfunksjon, bedre live view (kombinasjon av bedre skjerm og mulighet til hurtigfokusering) og en større søker. Det har også flere snarveier som gjør det enklere å stille inn ting hurtig. Og en god programvare pakke som kan fremkalle råfiler.

Hovedfordelene til D5000 er at det har bedre støy egenskaper på de høyere iso verdiene (i dårlig lys). Det har et lysmåling system som er hakket mer avansert. Det har vribar skjerm og flere redigeringsmuligheter i kamerahuset. Det er også hurtigere med 4 bilder i sekundet kontra 3,4 på 500D.

Canon Eos 500D Test

 

Nikon D5000 vs D3000 (lavere modell)

D5000 har en bildebrikke som er betrakelig bedre enn den som sitter i D3000. Det er noe hurtigere med 4 bilder i sekundet sammenlignet med 3 på D3000. D3000 manger live view, film funksjon, vribar skjerm og en del andre småting som gjør D5000 til et bedre kamera. Men, det er naturlig nok en del rimeligere. Og det har fått en GUIDE modus på kontrollhjulet som en del nybegynnere kan sette ekstra pris på. Nikon D3000s Test

 

Nikon D5000 vs D90 (høyere modell)

D90 har samme bildebrikke som D5000 og koster noe mer. Tilgjengjeld så har kameraet det meste som D5000 "mangler", og annet som er veldig fint å ha. D90 har innebygget fokusmotor, større søker og bedre dekningsgrad. Større og mye bedre høyoppløst skjerm (ikke vribar). Større og bedre grep med 2 kontrollhjul. Et hakk raskere bildehastighet (4,5 fps, men mindre buffer). Bedre batterikapasitet. Mulighet til å styre blitser trådløst ved hjelp av innebygget pop up blits, lcd skjerm på toppen og noe mer. Nikon D90 Test

Konklusjon

D5000 stiller seg fint inn i modell rekken mellom D3000 og D90. Det er per idag eneste speilrefleksmodell fra Nikon eller Canon med vribar skjerm. Det gir utrolige gode bilder for prisen. Er du en enkel bruker så kan dette kamerahuset for mange gi like mye som et hus til dobbel pris!

Linker til tester av Nikon D5000

Norske

 

Dinside.no - Terningkast 5

 

Lyd og bilde - Beste kjøp

 

Digit.no

 

 

Utenlandske

 

DPreview - Highly Recommended

 

Cameralabs - Highly Recommended

Nikon D5000 fremside - Test

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.