Nikon D3000 test side

Nikon D3000 er det rimeligste og enkleste kamerahuset fra Nikon. Det har høyt fokus på brukervennlighet og leverer gode bilder til en rimelig pris. Det leveres som to forskjellige kit løsninger. En pakke som har objektiv med bildestabilisator (VR) og en uten. Fra forgjengeren D40 så har det blant annet fått en veldig brukervennlig GUIDE-modus, større skjerm, Norske menyer og nytt fokussystem. Bildebrikken er den samme som satt i den litt høyere og eldre modellen, D60.

Nikon D3000 Test

Info hentet fra nikon.no

 

  GUIDE-modus: raskt og brukervennlig assistanse i kameraet. Spør deg om bildet du vil ta, og optimaliserer automatisk kamerainnstillingene for overlegne resultater. Kan stilles inn slik at det viser deg hvordan du justerer innstillingene selv. Hjelper deg å håndtere kameraet og lære det grunnleggende om SLR-fotografering.

   

  10,2 megapikslers DX-format CCD-bildesensor lar deg ta bilder med storslåtte detaljer og lage forbløffende skarpe forstørringer.

   

  Knivskarpt 11-punkters autofokussystem tilbyr rask og presis autofokusdekning på tvers av bildet. Fire AF-områdemoduser, medregnet 3D-sporing AF, gir skarpe resultater, enten motivet er utenfor sentrum, beveger seg raskt eller helt uforutsigbart.

   

  Dual Integrated støvreduksjonssystem: Systemer for bildesensorrengjøring og luftsirkulasjonskontroll holder støv borte fra kameraets bildesensor og sørger for rene, plettfrie bilder.

   

  Scenegjenkjennningssystem leverer skarpt definerte bilder ved å optimalisere kamerainnstillingene umiddelbart før lukkeren frigjøres.

   

  Høy ISO (100-1600) lysfølsomhet: har en automatisk ISO-innstilling og er manuelt utvidbar opptil ISO 3200 ved hjelp av Hi1-innstillingen. Gjør det mulig med raskere lukkerhastigheter, noe som betydelig reduserer faren for uskarpe bilder ved motiver i hurtig bevegelse eller bilder ved lave lysforhold.

   

  Stor 3-tommers, 230k-punkters, høyoppløsnings LCD-monitor gjør det enkelt å vise grunnleggende kamerainformasjon og til en glede å vurdere og redigere bilder.

   

  3 fps kontinuerlig fotografering lar deg fange hurtige bevegelser med 3 rammer per sekund.

   

  Bildekontroller lar deg angi bildenes utseende og stemning før du tar dem. Velg mellom seks innstillinger: Standard, levende, nøytral, monokrom, portrett og landskap.

   

  Omfattende innebygd retusjeringsmeny gjør at du kan redigere og forbedre bilder i kameraet. Tilby en rekke fotografiske effekter, medregnet D-belysning, filtereffekter og en dyktig miniatyreffekt som gjør at bilder virker som de er fotogafier av modeller i miniatyrskala.

   

  Systemets utvidelsesmuligheter: kompatible med et bredt utvalg av DX NIKKOR-objektiver, kjent for å levere glimrende skarphet, skarp kontrast og presis fargereproduksjon. Optimalisert for bruk med AF-S and AF-I NIKKOR-objektiver.

 

Videoreview fra Cameralabs!

 

 

 

 

Erfaringer og bruksområde

D3000 er uten tvil et av markedets mest nybegynner vennlige kamera på både godt og vondt. Det positive med brukervennlige finesser som GUIDE-modus er at hvem som helst lettere kan få utnyttet funksjonene i kamerahuset uten å vite hva de gjør på. (se video ovenfor)

Dette veldig bra for mange og gjør at noen raskere kan lære seg med kameraet, men det kan hindre andre i å lære seg skikkelig bruk av kamerahuset.

Men når alt kommer til alt så er det en super funksjon som gjør at kameraet kan anbefales til personer som ikke finnes tekniske i det hele tatt. Det kan også fungere som et lite fotokurs, til en viss grad.

 

Med 3 bilder i sekundet er det ikke noe sportskamera, men med fokussystem hentet fra de høyere modellene så gir det en nybegynner gode muligheter til å ta bilder av det meste. Innenfor for denne klassen så gjør kameraet en fin jobb!

 

D3000 fokuserer mye på at man må bruke menyen og pilene for å lett finne frem. Veldig greit for nybegynnere siden man slipper forvirrende knapper. Men mindre bra når man har lært seg til å bruke kameraet og vil raskest mulig gjøre en endring på kameraets innstillinger. Her er det lite hurtigknapper for å stille på ting, så for viderekomne brukere eller for de som er ute etter rask betjening så kan dette være noe irriterende.

 

Typiske nybegynner kameraer er ofte ribbet for funksjoner og dette er Nikon D3000 et godt eksempel på. Det er en av de få kameraer som mangler live view, muligheten til å se på LCD skjermen hva man tar bilder av. Et kamerahus som er forholdsvis ferskt på markedet i begynnelsen av 2010 burde absolutt hatt live view. Dette er det nok mange nybegynnere som blir skuffet over dersom de ikke har fått vite dette av selgeren i butikken.

 

En annen stor ulempe for mange nybegynnere som vil utvikle seg videre er at kamerahuset mangler autofokusmotor. Det vil f.eks si at det klassiske og billige AF 50mm f/1.8 ikke får autofokus. Et objektiv som nesten er et billig fotokurs ved å bruke det kombinert med blenderprioritert modus. Dette er prismessig oppnåelig for de fleste, med det blir lite vits i å kjøpe for en nybegynner siden man ikke får autofokus.

 

D3000 mangler også bracketing muligheten. For den jevne nybegynner så trenger ikke dette å ha noe å si. Men for de som slår seg på "HDR bølgen" så vil dette være et savn.

 

Kameraet leverer gode bilder. Men JPEG bildene som kommer ut av kameraet har lite oppskarping og ser ikke så skarpe ut som det noen alternative kamerahus kan tilby. Dette er en ulempe som påvirker alle bilder da de fleste nybegynnere ofte vil bruke JPEG, og standard bildemodus uten noen endringer. Det er anbefalt å stille opp skarphet, men dette vil ikke spille inn på de fleste moduser som en nybegynner vil foretrekke.

 

Rå format bilder ut av kameraet gjør en ganske jobb, men her følger det ikke med noe programvare til jobben. Dette er ikke noe nybegynneren roter seg bort i, men dersom man skulle være så uheldig å ta en minnebrikke full av råfiler så følger det ikke med programvare for å fremkalle disse.

 

Om man med tiden skulle finne ut at grepet på kamerahuset er for lite, eller vil ha fordelene med et med et batterigrep så er det ikke mulighet for å montere det.

 

Kameraet mangler også knapp for å se dybdeskarphet i søkeren.

 

D3000 mangler med andre ord en del funksjonalitet noen brukere kan føle behov for at de kan mangle ved et senere tidpunkt. Men det har likevel mange gode sider.

 

Skjermen er stor og oversiktelig. Kameraet er lite og kompakt. Det har et bra fokussystem. Det har enkle Norske menyer og en Guide modus som er veldig bruker vennlig. Om man lurer på hva en funksjon i en meny gjør så har kameraet en egen spørsmålstegn knapp som fint forklarer funksjonen.

 

Som alle andre speilrefleks så har kameraet vanlige moduser som, blenderprioritet, lukkerprioritert, manuell og mer. Så om man velger å gå ut fra automatikk modusene så er det ikke noen begrensninger på den fronten.

 

Kameraet tilbyr også gode retusjeringsmuligheter. Dette i form av enkle funksjoner som kan være med på å forbedre bildene eller gjøre de mer kreative.

 

Nikon D3000 vs Canon Eos 1000D

Hovedkonkurrenten til D3000 er Canon sitt Eos 1000D. Eos 1000D har fordelen med at det gir skarpere og generelt bedre bilder ut av kameraet. Et lite hakk mindre ISO støy på høye verdier. Det har større søker, live view, bracketing funksjon og mulighet for autofokus på alle objektiver. Mulighet til å sette på batterigrep og å se dybdeskarphet i søkeren. Eos 1000D er også ribbet ned på noen områder, men ikke på så mange viktige områder.

Fordelen til D3000 ligger hovedsaklig i at det har 3" skjerm sammenlignet med 2,5" på Eos 1000D (samme oppløsning på begge), noe bedre fokussystem, en del muligheter for redigering i kamerahuset og en GUIDE modus som en del nybegynnere vil sette stor pris på.

Canon Eos 1000D Test

 

Nikon D3000 vs Nikon D5000

D5000 har en bildebrikke som er betrakelig bedre enn den som sitter i D3000. Det er noe hurtigere med 4 bilder i sekundet, det har live view. Film funksjon, vribar skjerm og mer. Men, det er naturlig nok en del dyrere. Med tanke på brukervennlighet så har D3000 fordelen med Guide modusen. Nikon D5000 Test

Konklusjon

 

Nikon D3000 er et kamera som er veldig brukervennlig og som kan gi hvem som helst gode bilder takket være god automatikk. For en nybegynner som aldri har vært borte i et speilreflekskamera før så vil dette være en super inngang med tanke på pris. Eller bare om man vil ha et enkelt kamerahus uten "forvirrende" hurtigknapper. Er du ute etter enkelhet og ikke har planer om å investere noe særlig i fast optikk så vil Nikon D3000 være et veldig bra første kamera! Nikon D3000 Test

Linker til tester av Nikon D3000

Norske

 

VG / LYD og bilde - perfekt for nybegynneren med ambisjoner

Utenlandske

 

DPreview - Highly Recommended

 

Cameralabs - Highly Recommended

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.