|
Videoreview fra Cameralabs! |
På Eos 450D måtte man bruke "set knappen" for å slå det på live view. For å aktivere systemet og autofokus måtte man rote på i flere menyer. Eos 500D står nå på kontrast basert autofokus og kameraet viser hvilken knapp man bruker for å autofokusere. Det er også lett å starte på opptak/live view knappen. Her er det med andre ord enklere og det blir ikke noe rot i begynnelsen.
Siden "set knappen" nå er fritatt for live view har man nå mulighet til å navigere rundt på hovedbildet som viser all info om kameraet med pilene. Der kan man lett endre kamerainnstillilnger ved å bruke kontrollhjulet. For noen kan dette være enklere og en foretrukket måte å endre kamerainnstillinger på.
Kreativ Auto. En ny brukervennlig scene modus på kontroll hjulet med merket "CA" (Creative auto). Denne modusen gjør at man veldig enkelt og oversiktelig kan være med å justere automatikken i kameraet. Man kan f.eks velge å prioritere en skarp eller uskarp bakgrunn. Gjøre et bilde lysere eller mørkere. Få ekstra intensitet i blå og grønn fargene. Få glatte hudtoner som en er av bildemodusene her. Man kan enkelt velge om blitsen skal av,på eller stå på auto. Eller velge om man skal ta bilder kontinuerlig eller bruke fjernutløser f.eks.
Kontrollhjulet. Nå sølvfarget med "CA" og videofunksjon |
En av de store oppgraderingene på 500D er filmfunksjonen. Denne er lett tilgjengelig på kontrollhjulet. Man kan filme i 1080p(full hd) med 20 bilder i sekundet. Eller i 720p (HD) med 30 bilder i sekundet. Her bør du absolutt velge 720p siden denne innstillingen gir en veldig fint flytende film. En ulempe med filmfunksjonen er at man ikke kan stille blenderen. Dette fører til at man i mange situasjoner har liten dybdeskarphet. Veldig fint i mange situasjoner. Men veldig upraktisk når man skal fokusere, zoome og filme noen som beveger seg fra eller mot kameraet. Film funksjonen har sine begrensninger, men når alt kommer til alt så har 500D en filmkvalitet og funksjonalitet i toppklassen av rimeligere speilrefleks. Er du mer interessert i film funksjonen så kan du lese om den her. |
En liten filmsnutt med Eos 500D og EF 300mm f4 L IS USM. (Helikopter støy i bakgrunn, skru gjerne ned volum) |
En fin oppgradering som hører med HD film er HDMI tilkobling. Har du planer om å viser film eller bilder på en flatskjerm så får man overlegen bildekvalitet sammenlignet med den analoge composite kabelen. Kabelen som brukes her er av typen mini-HDMI til HDMI. Denne følger ikke med.
En annen viktig oppgradering er LCD skjermen på baksiden. Den er riktignok samme størrelse som forgjengeren. 3 tommer. Men istedet for å ha 230.000 punkter så har den 920.000! Samme oppløsning som dagens proff kameraer. Dette utgjør stor forskjell på skarphet og når man skal vurdere bilder. Den er en fryd og jobbe med, og når man først har blitt vant til en slik skjerm så er det ingen veil tilbake. Den er også oppgradert fargemessig.
Kameraet har også fått den nyere og raskere Digic 4 prosessor. Eos 450D var hurtig med god respons, så her er det ikke noe spesiell merkbar forskjell. Med digic 4 grensesnitt så ser menyene derimot mye finere og moderne ut, og i noen tilfeller så er de mer oversiktelig. Denne brikken tar seg også av all bildeinformasjon, støyreduksjon og mer. Her gjør den en veldig bra jobb.
Kameraet har fått et større iso område enn forgjengeren. iso 100-3200 kalibert. Kan utvides kunstig til 6400 eller 12800 til nød.
De utvidbare hakkene blir mer som reserveløsninger siden de har ganske mye støy. Men er det snakk om 10x15 bilder så er det mye man kan komme unna med på høye verdier på rett eksponerte bilder. Fordelen er at de er der, og det kan være greit å ha om man ikke har mulighet til å bruke blits, eller det ikke er passende.
Auto iso går automatisk opp til iso 1600 sammenlignet med 800 tidligere. Dette er i flere situasjoner veldig praktisk. Mange brukere og de fleste nybegynnere bruker auto iso. Sammenlignet med forgjengeren så vil man i veldig dårlig lys uten blits få dobbelt så rask lukkertid. Dette kan igjen hjelpe til å få skarpere bilder.
Når det er sagt, til tross for mye større iso område så virker det ikke som kameraet yter noe nevneverdig bedre enn tidligere med tanke på støy. Men forgjengeren var veldig bra!
Live view har nå fått muligheten til å bruke ansiktsgjenkjenning som et tredje fokus alternativ.
Støy reduksjon og "Autooptimalisering av lysnivå" med 4 valg, ikke bare av og på som tidligere. (standard, lav, sterk, ikke aktiv)
Kameraet har fått en liten oppgradering på bufferen, noe som gjør at man kan ta noe lengre bildeserier. Canon sier opptill 170 JPEG bilder i serie, men det må være med lav oppløsning. Med en treig minnebrikke og høyste JPEG oppløsning så får man rett i overkant av 20 bilder før bufferen er full. Har du planer om ta lengre bildeserier så kan det være smart å stille kameraet ned til 8 megapixler og kombinere med en rask minnebrikke. Totalt sett så duger kameraet til det meste, men det er ikke optimale om er ute etter ekstrem hurtighet. 3,4 bilder i sekundet er bra, men ikke noe å hoppe i taket av begeistring for.
Her er et ekstremeksempel på hvor god periferibelysningskorreksjonen er. En hvit murvegg er et ekstremvidvinkel objektiv sin verste fiende. Ihvertfall når man er på full vidde og størst mulig blender åpning. Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM på 10mm brennvidde og f3,5. Bildet til venstre er uten korreksjon.
(medfølgende programvare vil ordne vignettering på råfiler automatisk)
Autofokus systemet er det samme gode som fra forgjengeren. De 9 fokuspunktene oppleves som kjappe.
Som hjelpelys (i dårlig lys) bruker kameraet den innebygde blitsen. Dette er et ganske irriterende hjelpelys. På brukerfunksjon innstilling 8 kan man slå dette av om ønskelig. I dempet og ganske svak belysning så virker det som kameraet klarer seg like bra uten hjelpelys. Bruker man ekstern blits blits som f.eks 430EX II så vil den hjelpe til uten noe irritasjon med blinkende lys.
Kameraet har god ergonomi og mange hurigknapper for rask betjening. Har du planer om å bruke litt større objektiver så kan det lett føles litt fremtungt. Har du store hender så kan grepet føles litt lite, noe som er ganske vanlige i denne prisklassen med "kompakte" speilreflekskamerer. Dette kan ordnes på med et batterigrep om ønskelig. Da får man også alle fordelene med det.
Batterikapasiteten er god, men det kan være lettere å bruke opp batteriet sammenlignet med Eos 450D. Kameret er oppgitt til å klare 400 bilder på en lading. Dette er et tall som er basert på cipa standarden. Det vil si, man tar halvparten av bildene med blits og det involverer bruk av skjermen. Vanlig bruk kan man si.
Eos 450D klarte 500 bilder med samme batteriet, 100 bilder mer. Dette har en viss sammenheng med den bedre skjermen.
Om man tar bilder i naturen uten blits og bruker LCD skjermen minimalt. Da kan man overstige 700 bilder på en varm sommer dag.
Bruker man derimot skjermen mye til å se gjennom bilder, bruker live view til å ta bilder med, filmer litt, bruker mye pop up blits så kan man bruke opp et batteri før man har kommet til 250 bilder.
Man kan bruke alt av Eos EF og EF-S objektiver som er laget etter 1987. Alle fungerer fint og gir autofokus.
Kameraet er en fryd å bruke med liten og lett fast optikk. Da er det utrolig kompakt og lett. Samtidig som det leverer en upåklagelig bildekvalitet.
Kameraet har den største og lyseste søkeren i sin klasse. Vanlig info er tilstede og man ser også iso informasjon og hvor mange bilder man har igjen på bufferen.
Det har også mulighet for å bruke inrfrarød fjernuløser eller med ledning.
Høylystone prioritering er en fin funksjon som man kan aktivere for å bevere mer detaljer i høylys. F.eks når man tar bilder av en hvit kjole, himmel, eller i snø landskap. Ulempen er at den begrenser iso området til 200-3200 (ingen utvidbare moduser eller iso under 200).
Sensor rens og teknologi for å hindre støv på bildebrikken har det selvsagt.
Programvaren som følger med er i toppklassen. Man har muligheter for å fremkalle råfiler. Eller å "fjernstyre" kameraet fra pcn (får opp live view bildet på pcn og bildene kommer rett inn gjennom ledningen som er koblet til kameraet)
Man kan lage bildeprofiler til kameraet. Ta inn video og gjøre grunnleggende ting med den. Eller legge inn data som fjerner tegn til potensielle støvpartikler på bildebrikken for å nevne en del av de gode tingene.
D5000 har vribar skjerm. Kameraet har en fantastisk bildekvalitet som 500D, men det yter enda bedre på de høyeste iso verdiene. Det har raskere seriehastighet med 4 bilder i sekundet. Muligheter for enkel bilderedigering/retusjering inne i kameraet. Og et lysmålingsystem som er hakket mer avansert. D5000 har også videofunksjon, men denne er noe dårligere og mangler muligheten til å autofokusere under film. Kameraet mangler også innebygget fokusmotor. 500D har fordelen med større oppløsning og bitrate, større søker, og en programvare pakke som er bedre. Det har raskere betjening med flere hurtigknapper. Skjermen er større og har MYE høyere oppløsning. JPEG bildene som kommer ut av kameraet ser på vanlige bildemoduser bedre ut grunnet høyere oppskarping. Det har også mulighet for å bruke batterigrep. |
![]() |
Eos 50D er fysisk større og tyngre. Det er bedre bygget med magnesiumhus og en lett værtetting. Det har LCD, skjerm på toppen, 2 kontroll hjul og bedre ergonomi med flere hurigknapper for raskere betjening. Søkeren er større, oppløsningen er lik. Men det er gjort en del endringer som blant annet resulterer i at iso egenskapene er hakket bedre. Fokuspunktene er like mange, men systemet er hakket mer sofistikert. Seriehastigheten på 6,3 bilder i sekundet er en stor oppgradering og bufferen er laget for å ha plass til MANGE flere bilder. Det har mange likheter med 500D med tanke på brukervennlighet og nye funksjoner, med det har flere custom funksjoner i menyene. Det har også mulighet til å korrigere feilfokusering på objektiver. Og det er utstyrt med Pc sync tilkobling. Som 500D så har det HDMI tilkobing, men det har ikke mulighet til å filme. Kort fortalt, et større og bedre fotografisk verkøy men uten videofunksjon. |
![]() |
Eos 500D er et moderne, brukervennlig og kompakt speilreflekskamera til en hyggelig pris med tanke på alt det tilbyr. Det glimrer til med fantastisk skjerm, videofunksjon, søker, og bildekvalitet. Det fungerer fint for nybegynnere og det er absolutt et kamera man kan vokse på. For mer erfarne brukere så vil man raskt finne seg tilrette. Canon Eos 500D kan absolutt anbefales!
Norske
Hjemme PC - Best i test
Pc world - Best i test
Digitalfoto - Anbefaler
Lyd og bilde / VG - Best i test
Dinside- terningkast 5
Teknofil - terningkast 5
|
Utenlandske
DPreview - Highly recommended
Cameralabs - Highly recommended
The Digital Picture - 500D's image quality is very pro-grade. And for the price, this image quality is a bargain. |
Priser |