Canon Eos 1D Mk IV test side

1D Mk IV er Canon sitt ultimate kamera til sport, action og et allsidig allround bruk. Kameraet hadde salgsstart Desember 2009. Det unike med kamerahuset er hvordan det kombinerer muligheten til å ta 10 bilder i sekundet med en APS-H bildebrikke med 16.1 megapixler. Det har Canon sitt mest avanserte fokussystem i historien. Iso egenskaper som går høyere enn noen gang, kombinert med spektakulære støy egenskaper. Alt dette i et kamerahus som er bygget som en tanks og med funksjonalitet til å tilfredsstille de mest seriøse fotografene!

Canon 1D Mk IV

Info hentet fra Canon.no

Egenskaper

16,1 MP APS-H CMOS-sensor

10 bilder/sek med buffer på opptil 121 JPEG-bilder

45-punkts AF-system med 39 sensorer av krysstypen

Full HD (1080p)-film med manuell kontroll

Høy ISO-hastighet opptil 102400

3,0-tommers Clear View LCD-skjerm med direktevisning

Dobbel "DIGIC 4 "

Integrert EOS rensesystem

Mer enn et tall16,1 megapikslers CMOS-sensor

Canon har designet og produsert den nye 16,1 MP APS-H CMOS-sensoren som gir bilder med fantastisk lavt støynivå, også ved svært lav belysning. Sensoren fanger unike detaljer og er ideell for A3-utskrifter eller større, også etter beskjæring.


10 bilder/sek med buffer på opptil 121 JPEG-bilder

Du får med alt som skjer med EOS-1D Mark IV , med 10 bilder/sek opptakshastighet og serieopptak med buffer på opptil 121 store JPEG-bilder (28 RAW).


45-punkts AF-system

Canons nye høypresisjons 45-punkts AF-system har 39 sensorer av krysstypen, som brukes for første gang i EOS-1D Mark IV. 39 følsomme krysstype sensorer sikrer nøyaktig fokus for lyssterke objektiver – velegnet for f/2.8 og mer lyssterke objektiver.


Filmopptak i full HD

EOS-1D Mark IV gir stor allsidighet, takket være kombinasjonen av eksepsjonell stillbildefotografering med mulighet til å ta Full HD (1080p) video med egendefinert bildefrekvens. Ønskes større kontroll, kan eksponering stilles inn manuelt, eller brukeren kan fotografere med 720p eller VGA-oppløsning. HDMI-utgang gir HD-avspilling av både film og bilder.


Opptak ved lav belysning

EOS-1D Mark IV har eksepsjonelt stort ISO-område, fra 100 til 12800 - som kan utvides opptil utrolige ISO 102400. Derfor trenger ikke opptaket avsluttes, selv i svært mørke omgivelser.


3,0-tommers Clear View LCD-skjerm med Live View-innstilling

Med høyoppløselig 920 000 punkters 3,0” Clear View II LCD-skjerm, er det lett å foreta detaljert kontroll av bilder og film. Med solid konstruksjon blir refleksene minimert slik at Live View kan brukes under alle forhold.


Dobbel "DIGIC 4"

Canons Dual “DIGIC 4”-prosessorer gir høyhastighets prosessering av høyoppløselige bilder fra EOS-1D Mark IV CMOS-sensor, slik at resultatet er 14-bits bildeprosessering med jevne graderinger og naturlige farger. Dobbel “DIGIC 4” gir avansert støyreduksjon ved opptak med høyere ISO-hastigheter og kort oppstarttid.


Integrert EOS rensesystem

Canons innebygde støvbeskyttelsessystem er et profesjonelt og omfattende system: Beskyttelse mot støvdannelse i kameraet, selvrensende bildebrikke og automatisk fjerning av støvflekker med medfølgende Digital Photo Professional-programvare.


Kompatibelt med EF-objektiver og Speedlite EX-blitser

Canons serie med EF-objektiver og Speedlite EX-blitser er tilgjengelige for brukere av EOS-1D Mark IV. Lag et system som er spesielt tilpasset dine egne fotografiske behov!

 

 

Lyst til å høre kameraet i aksjon? Ole Jørgen Liodden har testet en betautgave på canonfieldreviews.com. Dette bør få deg til å smile! :)

Canon 1D Mark IV Frame Rate from Ole Jørgen Liodden on Vimeo.

 

 

 

Nocturne, filmsnutt filmet med 1D Mk IV!

 

Info om fokus systemet

 

Info om HD video

 

 

Bruksområde, ulempen og fordelen med APS-H

1D Mk IV har en APS-H bildebrikke. Det kan ikke bruke EF-S objektiver. Dette gjør at utvalget av super vidvinkel objektiver er litt begrenset. Eksempelvis, EF 16-35mm f/2.8L II USM får en "effektiv brennvidde" på 20-44. EF 14mm f/2.8L II USM får en "effektiv brennvidde" på 17,6mm. For 96% av de som er ute etter et slikt kamerahus så duger vidvinkelen på et et 16-35mm objektiv i massevis. Viss ikke så gjør det fantastiske EF 14mm f/2.8L II USM jobben for de 3 prosentene som ikke er fornøyd. For den siste prosenten med brukere så vil Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 HSM EX DG være en reserveløsning om man skal gå hakket videre. Denne løsningen vil nok være god nok for halvparten av disse.

Grunnen til at jeg sier halvparten har med byggekvalitet, lystyrke og optisk kvalitet å gjøre. Så rundt 0,5 prosent av brukere som ikke blir fornøyd med ekstrem vidvinkel objektiver på et kamerahus med APS-H bildebrikke. Skal vi være kritisk så ender man kanskje opp i 2% siden man ikke får zoom objektiv med høy kvalitet under 16mm.

Men disse 2 prosentene blir en liten andel sammenlignet med antallet brukere som blir glad for den ekstra tele effekten. Og en del av disse 2 prosentene har fint råd og mulighet til å ta med seg et fullformat kamera også. Så supervidvinkel på APS-H bildebrikke bør ikke være et problem!

 

Om man bruker fullformat, står på lang avstand og skal bruke tele objektiver så koster det utrolig mye å komme nært. 1D Mk IV har på den måten en fordel med en crop faktor på 1,26x. Et 400mm objektiv får en "effektiv brennvidde" på 500mm. Dette gjør at kameraet er særdeles godt egnet til sport, action, fuglefotografering og mer. Når det kombinerer 10 bilder i sekundet, mulighet for høye iso egenskaper, god bildekvalitet, høy oppløsning, byggekvalitet som en tanks. Og ikke minst et autofokussystem som man ikke har sett maken til. Da sitter man igjen med en pakke som duger til alt! Kameraet kan fint brukes til ekspedisjoner, safari, presse, bilder i krigsområder, sport, videoproduksjon og hva man måtte ønske!

 

Canon Eos 1D Mk IV vs Nikon D3s

 

Nikon D3s blir høyhastighets kameraet som har en fullformat bildebrikke. Om 1D Mk IV er hakket bedre på detaljer og om Nikon D3s er hakket bedre på ISO støy vil tester vise med tiden. 1D MK IV er uansett noen tusenlapper rimeligere, har 4 megapixler mer og tilbyr en bedre film bit. Hva slags hus man velger av disse vil ha størst sammenheng med hvilket kameramerke man allerede er investert, hva slags hus man føler seg mest komfortabel med, og hvilken brikkestørrelse som vil være best til den bruken man har.

Canon Eos 1D Mk IV vs Eos 1Ds Mk III

 

1Ds Mk III har en fullformat brikke på 21 megapixler. 1D Mk IV er høyhastighetskameraet som vanligvis ligger et hakk under 1Ds serien både på oppløsning og bildekvalitet. Men dagens 1Ds begynner å dra på årene og det merkes både på skjermkvalitet, mangel på video, og ISO som ikke kan utvides til det ekstreme. Men 1Ds har en bildekvalitet i toppklassen! Hvordan disse stiller bildemessig mot hverandre vil tiden og tester vise. Men vi skal ikke se bort fra at det nye 1D Mk IV leverer bildekvalitet som i praksis ligger veldig nært 1Ds på lav iso og trolig bedre på høyere iso. I tillegg så koster det mindre og tilbyr mye mer.

Canon Eos 1D Mk IV vs Eos 5D Mk II

 

5D Mk II kan på ingen måter mache nivået til 1D MK IV når det kommer til sport og action. 5D tåler mye, men ikke i nærheten så mye som 1D Mk IV. Når det kommer til bildekvalitet så gjenstår det å se...... Canon Eos 5D Mk II Test

Canon Eos 1D Mk IV vs Eos 7D

 

Eos 7D er beste høyhastighets alternativ fra Canon. Men det har en mindre bildebrikke med crop faktor på 1,62. 1D Mk IV koster 3 ganger så mye som 7D. Skal man ha større bildebrikke og alle fordelene rundt det. Større skuddhastighet (10 vs 8 bilder i sekundet) , enda bedre fokussystem og et kamerahus som totalt sett er enda mer avansert og samtidig hakket bedre bygget. Da koster det 3 ganger så mye. Canon Eos 7D Test

Konklusjon

 

Det ULTIMATE kameraet til alt. Ihvertfall om man ikke må ha den mest ekstreme vidvinkelen. Canon Eos 1D Mk IV Test

Linker til tester av Canon Eos 1D Mk IV

 

Dpreview , overall rating 89%. Gold Award!

 

The digital picture

 

 

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.