Canon Eos 1000D test side

Eos 1000D stiller i en ny og lavere klasse sammenlignet med de tresifrede kameraene. Det betyr at det har kuttet ned på noe. Men samtidig så gir det mye for pengene. Det har blant annet den gode 10 megapixel bildebrikken fra Eos 400D. Men det er nå blitt mer moderne og brukervennlig med funksjoner som auto iso, og live view. Det har også fått det nye batteriet med mer kapasitet og mulighet til å lage en egen meny. I tillegg har det fått sensor rens. Så på flere punkter er det oppgradert. Men hva er det som gjør at det likevel stiller i en lavere serie?

Canon Eos 1000D Test

Eos 1000D har veldig mye til felles med 400D. Men 450D er oppgradert med på mange småpunkter og det gjør at 1000D ikke er like sofistikert som 450D.

 

Utseende messig så har det mindre skjerm enn 450D, med bare 2,5 tommer sammenlignet med 3" på dagens modeller.

 

Sensorene under søkeren er fjernet. Disse slår av skjermen på Eos450D/500D når man tar hodet opp til søkeren.

Canon Eos 1000D Test - Bakside 500D

(Skjermfarge kan endres) Avbildet, Eos 1000D og 500D.

 

Grepet har heller ikke den samme gummien til tommelfingeren eller på forsiden, så her er det kuttet litt ned på kostnadene.

 

Canon Eos 1000D Test - Gummi grep

 

Når man ser inn i søkeren så er denne et lite hakk mindre enn på de større modellene, men samme som 400D.

 

Infrarød mottaker er fjernet, så her må man bruke kabel om man har planer om å fjernstyre kameraet. Alternativt kjøpe en tredjeparts løsning med radiosender for å bruke kameraet trådløst.

 

Kameraet tilbyr ikke spot måling som 450D. Men det har de samme vanlige som 400D. (Evaluerende, stor spotmåling og sentrumsdominert)

 

Autofokus systemet er hakket mindre avansert. Med 7 punkter (9 på de andre) og ikke samme kryss sensor teknologi. Men det bruker den samme algorytmen som Eos 450D og føles veldig raskt til vanlig bruk.

 

Med tanke på seriebilder så leverer det 3 bilder i sekundet. Samme som 400D men hakket treigeren enn de høyere modellene som har 3,5/3,4, i sekundet. Om du velger å ta bilder i rå format (RAW) så får man bare 1,5 bilder i sekundet.

Bufferen ligger noe under de høyere modellene. Har du planer om lengre bildeserier så kan det være en fordel å skru ned oppløsningen og bruke en rask minnebrikke.

Videoreview fra Cameralabs!

 

 

 

 

 

Spesifikasjoner

-10,1 megapikslers CMOS-sensor

-Opptil 3 bilder/sek

-Vidvinkel 7-punkts AF

-Selvrensende bildesensor

-2,5” LCD med direktevisning

-DIGIC III-prosessor

-SD- og SDHC-kortleser

-Bildestiler

-Kompakt og lett

-Kompatibelt med EF- og EF-S-objektiver og EX Speedlite-blitser

 

 

 

 

 

 

 

Bruksområde

1000D er hovedsaklig beregnet for nybegynnere og folk som er ute etter et rimelig kamera med god bildekvalitet. For denne kundegruppen leverer kameraet som bare det. Kamerat har en full automatikk (grønn modus) og gode scene moduser. Men det har ikke en scene funksjon som er ekstra brukervennlig.

 

Det har en god live view funksjon med både hurtig og kontrastbasert autofokus. Men denne er dårlig tilgjengelig og noe vanskelig å finne frem til for en nybegynner. Lite brukervennlig, og veldig tungvindt første gang man skal sette dette opp. Men når dette er gjort er det lite å utsette på brukervennliget. Her er oppskriften.

 

Canon Eos 1000D Test - Live view aktivering

Her må man inn på den andre verkøy menyen.

Canon Eos 1000D Test - Live view aktivering

Deretter må man aktivere live view. "Set" knappen brukes nå til å starte live view. Live view fungerer nå fint, men man får ikke autofokus.

Canon Eos 1000D Test - Live view aktivering

For å aktivere autofokus må man inn på brukerfunksjoner.

Canon Eos 1000D Test - Live view aktivering

Så må man finne frem til innstilling nummer 7 og velge den autofokustypen man foretrekker.

 

 

Canon Eos 1000D Test - Live view aktivering

For å autofokusere under live view bruker man forminskelse knappen.

 

 

Det er et kamerahus som man lett kan vokse på. Det tilbyr egen meny, "My menu" som kan konfigureres. Det har hurtigknapper til det meste. Det har innebygget fokusmotor så man kan bruke hva som helst objektiv på det. F.eks EF 50mm f1.8 som maks koster 1200 kroner.

 

Det har ikke bare fått nytt batteri som er god for 500 bilder (halvparten med blits). Men hakket bedre ergonomi sammenlignet med 400D også.

 

1000D duger til det meste, men sammenlignet med 450D så stiller det et lite hakk under til hurtig fotografering, men noe svakere bildehastighet, autofokus system og buffer størrelse.

Skulle du tilhøre gruppen som trenger veldig høy hastighet og stor buffer for lange bildeserier så vil 450/500D bare være en liten oppgradering. Da må man eventuelt opp i Eos 50D.

Men 3 bilder i sekundet duger for mange!

 

Med tanke på bildekvalitet så er det ikke noe å utsette på kameraet. I praksis så leverer det like gode bilder som Eos 450D til tross for 2 megapixler mindre og 2 bit mindre.

 

Iso går fra 100-1600. Men som de fleste Canon kameraer så går autoiso et hakk under maks. Det vil si iso 800. Denne kunne med fordel gått til 1600. Kameraet yter i utgangspunktet veldig bra på høyere iso verdier. Noe som gjør at man får gode bilder i dårlige lysforhold.

 

Det er også veldig lett. 502g med batteri. Det er 22g lettere enn 450D og 54g lettere enn 400D.

 

1000D har blitt levert med 2 forskjelige objektiv løsninger. Det ene med bildestabilisator (IS), det andre uten. Objektivet uten er kjent for å ha en del varierende optisk kvalitet. Å gå for objektivet med stabilisator gir deg både bedre bildekvalitet og fordelen med en bildestabilisator. Dagens problem er at det ofte leveres med objektivet uten stabilisator. (Januar 2010)

Canon Eos 1000D vs Nikon D3000

D3000 er hovedkonkurrent og alternativet fra Nikon. Fordelene med dette er hovedsaklig i at det har 3" skjerm, sammenlignet med 2,5" på Eos 1000D (samme oppløsning på begge), noe bedre fokussystem, en del muligheter for redigering i kamerahuset og en GUIDE modus som noen nybegynnere vil sette stor pris på. Dersom dette leveres uten bildestabilisert objektiv så er det et optisk bra objektiv.

Eos 1000D har derimot fordelen med at det innebygget autofokus motor. Live view! Skarpere og finere JPEG bilder ut av kameraet. Et lite hakk bedre støy egenskaper på høye iso verdier. Større søker. Flere hurtigknapper for rask betjening. Bedre programvarepakke. Mulighet for bracketing. Mulighet for å koble til batterigrep. Mulighet til å se dybdeskarphet i søkeren.

Nikon D3000 Test

 

Canon Eos 1000D vs Eos 400D (eldre utgått modell)

Eos 400D har fordelen med at det kan bruke infrarød fjernkontroll og at det har sensorer som slår av skjermen. Det har hakket mer avansert autofokus system og en større buffer for lengre bildeserier.

1000D kan derimot tilby mye som både nybegynnere og viderekomne setter pris på. Bedre batterikapastitet, live view, autoiso,info om iso i søkeren. Egen meny som kan konfigureres. Sensor rens. Det har samme bildebrikke som 400D, men den har fått en liten fintuning. 1000D har også støy redukson på høyere iso verdier. I noen tilfeller så leveres 1000D med det bedre og nye objektivet med bildestabilisator (IS).

 

 

Canon Eos 1000D vs Eos 450D

Eos 450D er oppgradert med større skjerm, større søker, gummi på grepet, sensorer som slår av skjermen ved bruk av søker, spot måling, infrarød mottaker for fjernutløser. Bedre fokus system, raskere seriehastighet, større buffer og høyere oppløsning. En annen viktig oppgradering er at det så godt som alltid leveres med 18-55 IS objektivet. Canon Eos 450D Test

Canon Eos 1000D vs Eos 500D

Eos 500D er etterfølgeren til 450D. Det tilbyr det samme som 450D men med enda mer. MYE høyere oppløsning på LCD skjermen. Videofunksjon med HD kvalitet. Kreativ auto (nybegynner vennlig scenemodus). Objektivgjenkjenning som korrigerer for vignettering (hindrer mørke kanter på bildene). Det har et iso området som kan utvides til 12800. Maks iso er 3200, sammenlignet med 1600 på 1000D. Autoiso går også et hakk høyere (1600) Canon Eos 500D Test

Konklusjon

Eos 1000D er et kamera som det er lett å like for alle. Om man er nybegynner eller bare er ute etter et rimelig kamerahus så gjør det en kjempe jobb. Det er ribbet for en del funksjoner sammenlignet med 450D. Men ikke noe av stor betydning.

 

Sammenlignet med 400D så har det fått noe og mistet det. Funksjonene det har fått vil for 99% av nybegynnere være å foretrekke

Det er også et kamerahus som leverer veldig gode bildekvalitet rett ut av kameraet og med funksjonalitet som gjør at man kan lett kan vokse med huset.

I dagens marked (Januar 2010) så leveres som oftest 1000D uten bildestabilisator. 450D leveres med. Prisdifferansen er ofte liten så det kan være en fordel å kikke på det. Uansett, for prisen så er 1000D et kamerahus som er umulig å ikke like.

 

Linker til tester av Canon Eos 1000d

Norske

Akam.no - Godt kjøp

 

Digit.no - Terningkast 5

 

Lyd og bilde/VG - Terningkast 5

 

Fotografi tester kameraer - Topp valg

 

Digitalfoto - Godt kjøp

 

 

Utenlandske

 

DPreview - Highly recommended

 

Cameralabs - Highly recommended

 

The digital picture

Priser

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.