TTL-kabel og andre løsninger

 

En TTL- kalbel er en av flere løsninger for å få blitsen bort fra kameraet. Direkte lys rett fra kameraet er ofte stygt. Dersom man ikke har et hvitt tak over hodet som man kan bounce lyset i så kan det være en fordel å få blitsen bort fra kameraet. Ved å få blitsen litt bort fra kameraet sørger man for at lyset ikke blir så flatt og man kan oppnå bedre lys og mer kreative bilder.

 

Ved å bruke en TTL kabel så funger blitsen på akkurat samme måte som om den var koblet på kameraet. Verken blitsen eller kameraet vet om at du egentlig står med blitsen i ene hånden og kameraet i den andre.

 

PC cord/PC sync

En såkalt pc cord brukes ofte i studio sammenheng. Denne kabelen sender kun et signal om at blitsen skal fyres av. Blitsen kan ikke kommunisere med kameraet gjennom en slik kabel. Det vil si at man må bruke blitsen i manuel modus, noe som for folk flest er tungvindt eller håpløst om man har det travelt. Derfor er løsningen med TTL kabel å foretrekke om man skal bruke en vanlig ekstern blits håndholdt.

 

 

 

 

TTL Kabel og 270 EX

En TTL kabel er genialt å bruke om du har en liten blits som Canon Speedlite 270EX eller Nikon SB-400.

 

Canon TTL Kabel 430EX

 

Den orginale kabelen til Canon heter, Canon Off-Camera shoe Cord OC-E3. Om du kombinerer speedlite 580EX II med den kabelen og et værtett kamerahus så har du en løsning som kan brukes i all slags vær!

 

Nikon har 2 kabler. Nikon SC-28, og SC29. Sistnevnte har hjelpelys for autofokus innebygget på kabelen.

 

Både Nikon og Canon sine kabler er beregnet for små avstander. I utgangspunktet håndholdt. Kablene er rundt 60cm lange. På noen utenlandske nettsider finnes det kabler som kan være oppimot 10m.

 

Kabel eller pop up blits

Nikon brukere

Om du har et Nikon D90, D300 eller høyere modell så kan du bruke den innebygde pop up blitsen som master på SB-600 eller SB900 blitser. Flere tidligere modeller som D80, D200 har også denne muligheten. Om du har en lavere modell f.eks D5000, D3000, D60, D40, så må du bruke kabel. Alternativet er å kjøpe en SU-800 commander.

 

Canon brukere

Om du er Canon bruker så er det per idag KUN Eos 7D som kan bruke innebygget pop up blits som master for f.eks en 430EX II eller 580EX II blits. Det beste alternativet til kabel blir å kjøpe en ST-E2 commander.

 

Radiotriggere

Radiotriggere er den optimale løsningen for å bruke en blits av kameraet. Her finnes de mange rimelige og dårlige løsninger. En av de gode er Pocket Wizard. Disse har også muligheten til å bevare TTL teknologien. Det er riktignok en forholdsvis dyr løsning så å vurdere en kabel er ikke en dum måte å få blitsen av kameraet på.

 

Fordelen med pop up blits

En pop up blits kan styre flere blitser. Det er gratis dersom du hadde det innebygget i kameraet. Det er utrolig enkelt å stille styrken mellom flere blitser. Det er helt genialt om man bruker flere blitser i manuell modus, alt kan styres fra kameraet.

 

Ulempen med pop up blitsen er at den er treig, man kan ikke ta bilder hurtig etter hverandre.

Det er ofte når man er ute at man trenger å ta blitsen bort fra kameraet. Sollys kan lett sørge for at blitsen fra kameraet ikke trigger slave blitsen. For å være sikker på at slaveblitsen går av må man vri hodet slik at fronten på blitsen vender mot kameraet.

Fordelen med TTL-kabel er at man slipper å tenke på å vri blitsen i rett posisjon. Og uansett forhold eller hvor man holder blitsen så fungerer det så lenge kabelen er festet på kameraet og blitsen.

Om en unge beveger seg eller smiler fint rett etter man tok et bilde så er blitsen alltid klar til bruk om man bruker en kabel. Ved å bruke pop up blits så er det lett 1 sekund mellom hver gang man kan ta bilde.

Man slipper også det irriterende dobbelblinket man får ved å bruke pop up blits. Og man sparer strøm på kameraet ved å bruke kabel

 

Jeg bruker alltid kabel forran løsninger med pop-up blits som master eller infrarøde sendere som ST-E2 og SU-800 om jeg tar utendørs bilder, eller bilder i store lokaler der blitsen skal være av kameraet.

 

Kjøper du deg en ekstern blits så bør du uansett vurdere en kabel!

 

Canon TTL kabel demonstrasjon 430EX

 

 

 

Copyright © 2010, objektivguide.com, all rights reserved.